LMP: a kormány a hibás a méhek pusztulásáért

2018. augusztus 16. 13:57

Az LMP a kormányt teszi felelőssé a magyar méhállomány súlyos pusztulásáért.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hónapokban súlyos pusztuláson ment keresztül a magyar méhállomány, a méhtelepek, méhészetek 10 százalékát érintette a probléma.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány súlyos felelőtlensége a jelenség egyik oka, hiszen Magyarországon még mindig engedélyezik a méheket károsító neonikotinoid tartalmú vegyszereket, amelyeket az Európai Unió más országaiban már korlátoztak vagy betiltottak.

Az LMP szerint a kormány hibája az is, hogy olyan nagyipari agrárkultúrákat engedélyez, amelyek talajkárosító és környezetpusztító hatásúak, valamint a méhek természetes életfeltételeit negatívan befolyásolják - mondta Kanász-Nagy Máté. 

Az LMP politikusa kijelentette: a kormánynak be kell tiltania a neonikotinoid tartalmú vegyszereket, és fel kell hagynia azoknak a német multinacionális cégeknek a támogatásával, amelyek ezeket a vegyszereket Magyarországon adják el.

Emellett a "fideszes agrároligarchák tevénykenysége" helyett át kell állni a családi gazdaságok és kis közösségek támogatására, mert ezek fenntartható, környezetbarát módon gazdálkodnak - mondta Kanász-Nagy Máté.

Forrás: MTI