Luxus lesz zöldséget enni, 7 éve nem volt ilyen magas az infláció

HírKlikk 2019. május 17. 07:17 2019. máj. 17. 07:17

Vámos György az OKSZ főtitkára szerint most lenne a legalkalmasabb az idő arra, hogy 27-ről 5 százalékra csökkentsék az áfa-kulcsokat.

Luxus lesz a zöldségek fogyasztása? Hét éve nem volt ilyen magas az infláció, ami leginkább a zöldségféléknél jelentkezett.

Vámos György, az OKSZ főtitkára kijelentette az ATV Start műsorában, hogy ez a legjobb idő az áfa-kulcsok 27%-ról 5%-ra való csökkentésére, ráadásul az áfacsalások is megszűnnének. 
   
Említette, hogy a burgonya ára több mint 80 százalékkal megemelkedett, és ez mutatja, hogy a mezőgazdasági árak is mennyire ugrálnak. Az alapanyag-árak döntően befolyásolják az élelmiszeripari ármozgásokat, folytatta, ugyanígy az áfa-kulcsok változása is. Például a csirkefélék ára decemberhez képest az áfa-kulcs csökkentése után átlag 17 százalékkal csökkent a boltokban, jegyezte meg.  
   
Vámos György elmondta, hogy az alapanyag-árak menetközben is változhatnak, mert közbejöhetnek külső tényezők, mint a madárinfluenza a tojások esetében, vagy tejpiaci válság, stb. 

Az OKSZ főtitkára említette, hogy ez a májusi esős időjárás kedvező hatással van a mezőgazdaságra, és ezt az árcédulákon is tapasztalni fogjuk.
 
Vámos György elárulta, hogy a kedvenc kiflije nemrégen még 16 forintba kerül, most pedig 21 forintnál tart, ami 30 százalék áremelkedés, ugyanis a gabona ára jócskán megemelkedett, így a liszt átadási és bolti ára is.
 
A boltos az árréséből tud gazdálkodni, vagyis a beszerzési ár és az eladási ár különbségéből, magyarázta. Az árrés az élelmiszer-kereskedelemben nagyon szűk, a vásárló pedig nagyon érzékeny, tette hozzá.
   
Vámos György arra számít, hogy az elkövetkező hónapokban nem nagyon lesz áremelkedés, bár árhullámzásra számítani kell, ami nagyban függ a mezőgazdasági  alapanyagáraktól és az áfa-kulcstól.

 

Forrás: Hírklikk