Macront a köztársaság elárulásával vádolják, mert részt vett egy hanuka szertartáson

HírKlikk 2023. december 9. 11:57 2023. dec. 9. 11:57

Emmanuel Macron az Elysée-palotába hívta meg Haïm Korsia francia főrabbit, hogy a hanuka kezdetén gyújtsa meg az első gyertyát a nyolcból. Az állam és az egyház szétválasztását komolyan vevő Franciaországban azonban Macron gesztusa közéleti vihart kavart.

A francia elnököt jobb- és baloldalról is elítélték, a közösségi médiában felháborodott posztok és kommentek jelentek meg róla, hogy Macron hatalmas baklövést követett el azzal, hogy a vallást beengedte az elnöki palota szekuláris terébe – írja a hvg.hu.

David Lisnard, a jobboldali ellenzék prominens alakja, Cannes polgármestere úgy nyiltakozott „az Elysée nem a vallás helye.”

A szekularizmusban nincs kompromisszum” – figyelmeztetett Carole Delga szocialista politikus. A szélsőbaloldali Alexis Corbière pedig azt kérdezte, hogy vajon más vallásokkal is megteszi-e ugyanezt az elnök, utalva arra, hogy ez mennyire veszélyes spirál.

A francia zsidók sem tudtak mit kezdeni a helyzettel.

„Nem lenne szabad megengedni, hogy ez újra megtörténjen” – mondta az egyik zsidó vezető, Yonathan Arfi, hozzátéve, hogy a francia zsidók a szekularizmusban mindig is a biztonság és a szabadság zálogát látták. „Bármi, ami gyengíti a szekularizmust, gyengíti a zsidóságot is” – fogalmazott.

A „szekularizmus” eszméje 1905-ben emelkedett törvényi szintre Franciaországban, a törvényt azóta a modern Franciaország egyik sarokkövének tekintik.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom