Magyar főként Orbán ellenfeleinek árt

HírKlikk 2024. június 19. 18:55 2024. jún. 19. 18:55

Magyar Péter, aki valaha a Fidesz jól bekötött személyisége volt, váratlanul az ország ellenzékének vezetőjévé lett – mutatott rá a The New York Times kelet-európai tudósítói irodájának vezetője Felcsútról keltezett, hosszú tudósításában. Magyar, aki most Orbán Viktor jobboldali kormánya ellen harcol, amelynek még nemrég megbecsült és megbízható haszonélvezője volt, a magyarországi ellenzék legnépszerűbb, és teljesen valószínűtlen vezetője lett. 

Orbán Viktor, négy parlamenti választást nyert egymás után, „illiberális demokráciává” alakította Magyarországot, és gyakrabban volt összhangban Moszkvával és Pekinggel, mint az EU-n és a NATO-n belüli névleges szövetségeseivel, és most sok év óta először végigsöpört az országon az az érzés, hogy ha nem is azonnal, de lehetséges a változás.

Magyar nem tette világossá politikáját, még majd ezután kell kiderülnie, hogy fenn tudja-e tartani lendületét a 2026-ban esedékes parlamenti választásig. 

A The New York Times szerzője ismertette Magyar Péter jelszavait, majd idézte a felcsúti gyűlés egyik résztvevőjét, a 46 éves Bankó Andrást, aki kifejtette: mivel a Fidesz ellenőrzése alatt tartja a médiát és hálózatokat tart fenn, nem számít arra, hogy Orbán egyhamar elveszti a hatalmát. Ugyanakkor a konzervatív Magyar Péter kínálja hosszú idő óta az első lehetséges alternatívát. „Időbe fog kerülni, de elegem van abból, hogy bocsánatot kell kérnem az országomért Orbán miatt” – mondta. 

Magyar Péter egyértelműen megrendítette volt szövetségeseit, ezért a Fidesz a támadások össztüzét zúdította rá – írta a tudósító, és felsorolta a különféle vádakat.

Februárig Magyar, aki több mint 20 évig volt a Fidesz tagja, csupán egy volt a sok Orbán-apparatcsik között. A szerző ismertette pályafutását, és megállapította: most nemzeti celeb, akit mind a Fidesz, mind a baloldali ellenzék támad, mert mindkét oldalról szavazókat akar szerezni, és szerzett is az európai választáson. 

Magyar Péter rendezvényei egy vallási összejövetel hevületét kombinálják azzal a nyers politikai üzenettel, hogy Orbán és a megkopott ellenzékét már túl réginek tűrik. Megemlítette a szerző a Magyar Péter csuklóján viselt keresztet és a gyűlések szinte rituális befejezését is.

A cikk Krekó Péter (Political Capital) és Mráz Ágoston (Nézőpont) mellett idézte Vadai Ágnest (DK) is, aki „egészségtelen jelenségnek” minősítette, olyannak, aki főként Orbán ellenfeleinek árt, amikor ugyanúgy támadja őket. mint Orbánt.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom