Magyar jelöltet kaszálhatnak el a kormány politikája miatt egy nemzetközi szervezetben

HírKlikk 2024. október 8. 14:30 2024. okt. 8. 14:30

Izsák-Ndiaye Ritát jelöli a magyar kormány az EBESZ kisebbségekért felelős főképviselőjének – tudta meg a Szabad Európa. Az ismert jogvédőt a portál információi szerint az Orbán-kormány oroszbarát politikája miatt több tagállam sem támogatja.

Az EBESZ-t (akkor még inkább korábbi elnevezése, Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet néven) a magyar közönség korábban leginkább a posztszovjet konfliktusok megoldása terén nyújtott tevékenysége révén ismerhette meg, fontos szerepe volt például a csecsenföldi polgárháború lezárásában. Ráadásul ekkor Gyarmati István magyar diplomata volt a képviselője.

Az EBESZ mára kissé háttérbe szorult, de még így is aktív számos országban. Van egy kifejezetten a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó főbiztosa. Jelenleg a volt kazah külügyminiszter, Kajrat Abdrakhmanov tölti be ezt a szerepet, de a Szabad Európa információi szerint a decemberi tisztújításra a magyar kormány is jelöltet állít, mégpedig Izsák-Ndiaye Rita személyében. Az EBESZ kisebbségi főbiztosa felhívhatja a figyelmet arra, ha csorbulnak a jogai egy tagállam valamely nemzetiségi kisebbségének, ajánlásokat tehet az adott ország számára a helyzet rendezésére.

Izsák-Ndiaye Rita eddigi szakmai pályafutása alapján hozzáértő jelöltnek tűnik. Ő megerősítette a Szabad Európának, hogy jelölt az EBESZ kisebbségekért felelős főbiztosának pozíciójára. A portál információi szerint ugyanakkor – bár minden tekintetben alkalmas lenne a tisztségre – megválasztása erősen kérdéses. Úgy tudjuk, hogy Lengyelország, a balti államok és még néhány északi tagállam aktívan fúrja a megválasztását – ahogy egy kormányzati forrásuk fogalmazott. Az illető elismerte, hogy ennek oka az, hogy az érintett országok a magyar kormány nyíltan oroszbarátnak tartott politikáját akarják ezzel a gesztussal megtorolni.

„Izsák-Ndiaye Ritát ismerem és nagyon nagyra tartom, abszolút alkalmas lenne az EBESZ kisebbségekért felelős főképviselőjének, de sajnos a döntési szempontok nem kizárólag az alkalmasságról szólnak itt sem. Hogy finoman fejezzem ki magam, a Magyarországgal kapcsolatos percepció most olyan, hogy nem látom sok esélyét annak, hogy egy magyar jelöltet megválasszanak” – mondta a Szabad Európának Gyarmati István.

Forrás: Szabad Európa


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom