Magyar Péter felkavarta az állóvizet és most győztesen dagonyázik benne

Föld S. Péter 2024. június 22. 14:50 2024. jún. 22. 14:50

Kovács Katalin szóvivő és Fürcht Pál főügyész csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy „átfogó, alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálat után a Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozást”. Az ügy előzménye ismert: Magyar Péter az idén márciusban azzal került be a politika fővonalába, hogy – a volt feleségével titokban készített hangfelvétel nyomán – a kormányra nézve minden korábbinál terhelőbb adatokat ígért. Az ügyészség szerint azonban mindössze annyit történt, hogy „Varga Judit pletykákat osztott meg a férjével, a Magyar által elmondottakat ráhagyta”.

Ez volna az ügy, amely nem sokkal később megrázta Magyarországot. Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit elvált férje a titokban készült hangfelvétel nyilvánosságra hozatalát és ennek folytán azt ígérte a nagyközönségnek, hogy a felvételen hallható állítások nyilvánosságra kerülése után a kormány nem tehet mást, minthogy lemond, Rogán Antal miniszter azonnal izzítja a magán repülőgépét, és egy olyan távoli országba távozik, amelynek nincs kiadatási egyezménye Magyarországgal.

Az alig két perces hangfelvételen Varga Judit arról beszélt, hogy a vesztegetéssel vádolt Schadl György Rogán embere volt, a propaganda miniszter és/vagy emberei belenyúltak a Völner Pál miniszter-helyettes elleni nyomozati anyagokba, s azokból számukra kínos neveket húztak ki. Az akkor még miniszter asszony további állítása szerint Rogánék előre figyelmeztették Völner Pált, hogy legyen óvatos, mert nyomoznak ellene.

Az ügyészség szerint Magyar vádjaiból semmi sem bizonyosodott be. Az, hogy Schadl Rogán embere lett volna, egyfelől nem bűncselekmény, másrészt pedig nem bizonyítható, a nyomozati anyagokat senki sem manipulálta, Völnert pedig, szemben Magyar állításával, senki sem figyelmeztette a kormány részéről. 

Az ominózus felvételen Varga Judit arról is beszélt, hogy a legfőbb ügyész, Polt Péter már nem ura a helyzetnek, ezért nem tudta a nyomozást leállítani. Az említett sajtótájékoztatón a tanúként kihallgatott Varga Judit egy különös mondata is szóba került. „Nem tudom, mire gondoltam akkor, amikor azt mondtam, hogy dr. Polt Péter nem ura a helyzetnek” – mondta tanúvallomásában a Schadl által gúnyosan jó miniszter asszonynak nevezett Varga. 

Normális országban a történetnek itt volna vége, de nálunk ez a sztori csak ezután kezdődött. Magyar Péter felemelkedése ugyanis – talán vannak a hívei között, akik még emlékeznek rá – azzal kezdődött, hogy kormányt buktató hangfelvételt ígért a nagyközönségnek. Ígérete szerint olyan mondatok hangzottak el az akkor már csak volt felesége szájából, amelyek után a kormány nem tehet mást, mint szedi a sátorfáját, Rogán Antal pedig magánrepülőgépen elmenekül az országból. Ez az ígéret indította el Magyar felfelé ívelő politikai karrierjét, ám a felvétel – függetlenül attól, hogy mit gondolunk a Polt Péter vezette ügyészség nyomozati munkájának alaposságáról és pártatlanságáról – nem döntötte meg a kormányt. Orbán Viktor még mindig miniszterelnök, Rogán Antal egy magángéppel nem egy távoli országba menekült, hanem Londonba utazott, a Bajnokok Ligája június elsején rendezett döntőjére. Itt harmadik feleségével, a Magyar által többször is említett Barbarával egy luxushotel magyar pénzre átszámítva éjszakánként 3 és félmillió forintba kerülő elnöki lakosztályában hajtották álomra a fejüket, ami bizonyára kellemesebb elfoglaltság, mintha a térképen böngészve olyan országot kellene keresni, amellyel nincs kiadatási egyezménye Magyarországnak.

Magyar tehát felkavarta az állóvizet, s ennek nyomán megjelent a politikai porondon. Pártja is lett, amelynek ő az alelnöke, hét képviselőt, köztük saját magát küldheti az Európai Parlamentbe, valamint tíz főt a fővárosi közgyűlésbe.

Orbán és Rogán, valamint a többi kormánytag köszönik, jól vannak, miközben a Fidesz valódi ellenzéke érzékeny veszteségeket szenvedett. Ezt érte el Magyar az ominózus „kormánybuktató” hangfelvétellel, amelyről most az ügyészség sajtótájékoztatón közölte, hogy nem történt bűncselekmény.

Amúgy tényleg nem történt semmi, tessék fontosabb ügyekre fókuszálni: vasárnap este a magyar labdarúgó válogatott Skócia ellen játszik az Európa-bajnokságon. Sorsdöntő mérkőzés lesz, ott még minden megtörténhet.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom