Magyar sikerágazatként emlegetik, ma a jövője a tét

HírKlikk 2023. december 27. 05:00 2023. dec. 27. 05:00

Günzer Tamás lett az Év bortermelője Magyarországon 2023-ban, ami a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

Günzer Tamás a Pénzcentrumnak adott interjújában beszélt a borászati ágazat nehézségeiről is. Elmondta, hogy a Covid évei után „eszeveszett módon" elkezdtek emelkedni a beszerzési árak és onnantól fogva )egy folyamatos harcban állnak". Az eladás volumenével nincs gond, de kezd elfogyni a nyereség a borászati ágazatban.

„Ott vannak az egy hektárra eső művelési költségek, a vegyszerköltségek, a dugók beszerzése, hogy csak néhányat említsek. A kiadások évről-évre növekednek, de olyan mértékben, hogy a borok árában nem tudjuk már lekövetni. A borelőállítás mára teljesen mínuszossá vált, a költségek a fellegekben vannak. Volt egy időszak, amikor nem lehetett palackhoz jutni, aztán nem volt lemez vagy nem tudtunk csavarzárat beszerezni. Ezzel a hiánnyal persze visszaéltek, így amikor újra elérhető lett, akkor bődületesen drágán."

Günzer szerint a legnagyobb probléma, hogy elszabadultak a hitelek, ami már kezelhetetlenné vált, az ágazat jövőjébe kerülhet.

„Egyszerűen nem lehet kitermelni, nincs benne ennyi, ráadásul nem ekkora kamatokkal kalkuláltunk. A borászat korábban extra profitot hozott, nyolc éve többért adtam a bort a multiknak, mint most. Nagyon megváltozott, hogy mit ért akkor és ma mennyit ér egy forint."

A munkaerővel kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kézi erő óriási gond, és ezért kénytelenek voltak gépesíteni: a szüretelést az utóbbi három évben egy szüretelő kombájn segíti. Ez azt jelenti, hogy a pincészet nyolcvan hektáros területének körülbelül a felét ezzel szüretelik, a többit végzik emberi munkával.

A borász szerint ennek egyrészt az az oka, hogy a kombájn néhány területre a földrajzi elhelyezkedés miatt nem tud felmenni, másrészt pedig az, hogy a teljesen prémium területeken még mindig emberek dolgoznak. Eleinte félt, de ezek az új kombájnok olyan szintű válogatásra képesek, ami szinte hihetetlen gyors, hatékony, precíz és ráadásul végső soron olcsóbb.  A 2022-es rozéjuk például két országos borversenyt is megnyert és száz százalékban kombájnnal szüretelték hozzá a szőlőt.

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom