Magyar vétó és német taktikázás keleti ügyekben

HírKlikk 2021. április 21. 07:58 2021. ápr. 21. 07:58

Úgy tudni, hogy Magyarország valóban megvétózta az újabb Kína-ellenes határozatot az EU-ban. A virtuális külügyminiszteri értekezleten a németek pedig Oroszországgal kapcsolatos ügyekben taktikáztak. A tanácskozással foglalkozik a Frankfurter Allgemeine Zeitung előfizetőinek szánt cikke.

Az EU tagállamai a Hong Kong elleni elnyomó intézkedések miatt ki akarták nyilvánítani, hogy nem alkalmazzák a Pekinggel kétoldalú alapon kötött kiadatási egyezményeket, ám ebbe a magyar fél nem ment bele, pedig nincs is ilyen megállapodása – írja a német lap. A tanácskozás fő napirendi témája az orosz-ukrán viszály lett volna, de felvették a megtárgyalandó pontok közé Navalnij egészségi állapotát, miután az orosz ellenzéki politikus életveszélyes állapotba került a büntető táborban.

A német diplomácia vezetője viszont igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, mondván, hogy a foglyot már átviszik egy kórházba. Heiko Maas ugyanakkor – amerikai kollégájával ellentétben – nem volt hajlandó következményeket kilátásba helyezni arra az esetre, ha Navalnij meghalna. Pedig az ellenzéki vezető munkatársai sürgős segítséget kértek az uniós testülettől. A német politikus azonban nyitva hagyta, hogy Berlin hajlandó-e közbelépni.

Úgy tudni, hogy a Merkel-kabinet még abban sem jutott dűlőre, kellenek-e újabb megtorló intézkedések Moszkva ellen az Ukrajna elleni csapatmozdulatok miatt. Maas azt mondta, diplomáciai eszközökkel kell megakadályozni a helyzet romlását.

Forrás: Hírklikk