Magyarország antidemokratikus átalakítása folytatódni fog

HírKlikk 2019. december 12. 20:25 2019. dec. 12. 20:25

„Orbán most visszavág, hogy a Nemzeti Együttműködési Rendszerét az eddiginél is jobban immunizálja a hatalom elvesztése ellen. Ez van az új törvények mögött, amelyeket a magyar parlament a napokban elfogadott, és amelyek a frakcióalakítás korlátozásától a kulturális élet erősebb ellenőrzésén át, az önkormányzatok jogainak további megnyirbálásáig vezetnek – írta a sok nyelven sugárzó, közszolgálati német műsorszóró, a Deutsche Welle  oldalán megjelent kommentárjában Keno Verseck, a Der Spiegel tudósítója.

Orbán Viktorral kapcsolatban nem szabad illúziókat táplálni: a magyar miniszterelnök számára semmi sem fontosabb, mint a hatalom, és az, hogy ő legyen a legelső az államban – figyelmeztet a szerző, aki szerint Orbán éppen ezért nagyon is személyesnek veszi a választási vereségeket.

A 2002-ben meglepetésszerűen elszenvedett vereség a személyes köreiből származó értesülés szerint traumatizálta, válságba taszította, és állítólag akkor megesküdött, hogy ha még egyszer miniszterelnök lesz, mindent elkövet, hogy többet ne lehessen leszavazni. Ez azonban most újra megtörtént: októberben az önkormányzati választáson érzékeny vereséget szenvedett.

A Fidesz ugyan tudta tartani szavazói számát, és a vidéki körzetekben jól szerepelt, de a Budapesten és sok nagyobb városban elszenvedett vereségnek komoly jelképes jelentősége van. Ugyanis az Orbán-trendszer legyőzhetetlennek számított az ellenzék megbénítását célzó különféle mechanizmusával. Orbán a választás előtt nem egyszer leereszkedően beszélt a „szánalmas ellenzékről”, és meglátszott rajta, hogy mennyire fáj a vereség.

„Orbán most visszavág, hogy Nemzeti Együttműködési Rendszerét az eddiginél is jobban immunizálja a hatalom elvesztése ellen – ez áll az új törvények mögött. Különösen drasztikusak a parlamenti működés új szabályai, amelyek olyan hatalommal és pénzügyi szankcionálási lehetőségekkel ruházzák fel a házelnököt, hogy gyakorlatilag teljesen el tudja hallgattatni az ellenzéket. Pedig a magyar parlament a házirend 2013-14-es átdolgozása óta egyébként is szavazógépezetként működik, és az ellenzék szerepe inkább csak dekoratív jellegű. Kövér László házelnök a szélsőjobboldali összeesküvés-elméletek propagálója, és nem hagy ki egyetlen lehetőséget sem az ellenzéki képviselők és az újságírók megbüntetésére.

Orbán az utóbbi időben inkább mérsékelt magatartást tanúsított. Ennek az volt az oka, hogy feltétlenül biztosítani akarta országának a bővítési biztos tisztségét, mert ez jelentős mozgásteret ad neki nyugat-balkáni politikájában, és a térség tekintélyelvű vezetőinek támogatásában. Ez a manőver sikeres volt.

Amióta Várhelyi Olivért kinevezték bővítési biztosnak, Orbán újra össztüzet zúdít szavakkal és törvényekkel Soros Györgyre, a civil társadalomra és az ellenzékre, a dekadens-liberális Nyugatra. Ez újra megmutatja, hogy Orbán Viktorral kapcsolatban nem szabad illúziókat táplálni: Magyarország antidemokratikus átalakítása folytatódni fog, Orbán a látszatdemokráciája határait egyre tovább tolja egy tekintélyelvű, diktatórikus rendszer felé. Orbánnak az EU-val és az unió alapvető értékeivel szembeni tiszteletének mértékét mutatja egyebek között, hogy a magyar parlamentet éppen kedden degradálta le újra, akkor, amikor Brüsszelben a Magyarország ellen a 7. cikkely alapján indított eljárást tárgyalták – írta Verseck.