Magyarország, Brazília, Törökország – három ország, ahol szélsőjobboldali autokraták kormányoznak

HírKlikk 2019. május 15. 15:49 2019. máj. 15. 15:49

A The New York Times David Leonhardt hírlevelében arra emlékeztetett, hogy sok országban riasztóan magas támogatásban van részük a szélsőjobboldali politikusoknak, Magyarországon, Brazíliában és Törökországban pedig szélsőjobboldali autokraták kormányoznak. Trump az egyik ilyen autokratát fogadta Orbán Viktor személyében. Így a találkozó fontos legitimáló momentum a globális szélsőjobb számára.

A látogatás Trump szélesebb mintájába illik: szövetségre lép tekintélyelvű vezetőkkel a közös nacionalista, bevándorlás- és demokrácia-ellenes értékek alapján. „Bizonyos értelemben ez mérhetetlenül ironikus: most együttműködnek a nacionalisták is a határokon át, saját közös céljaik érdekében, a globalizálódás-ellenesek, akik szkeptikusak a nemzetközi törvényekkel és szervezetekkel szemben” - idézte a cikk Anne Applebaum írását a The Washington Postból, és megállapította: Trump arra használja fel elnökségét, hogy előmozdítsa a tekintélyelvűség globális helyzetét.

Odahaza is szélsőjobb taktikákat imitál: elutasítja az olyan amerikai hagyományokat, mint az erőegyensúly, vagy a jog uralma. Végül a cikk szintén idézte a cikk David Cornstein nagykövet kijelentését arról, hogy Trump nagyon szeretne olyan helyzetben lenni, mint Orbán Viktor.

Forrás: Hírklikk