Magyarország előre menne – ha lenne benzin

Harkai Péter 2022. március 18. 07:58 2022. márc. 18. 07:58

Tej, vaj, hús, kenyér, cigaretta, konzervek, minden alapvető és kevéssé alapvető élelmiszer tíz-húsz százalékkal drágult az utóbbi évekhez képest. A jelen helyzet egy pattanásig feszített íjra hasonlít, ami rögtön kicsúszik az ujjak közül és visszafelé, az arcunkba fog csapódni. Király Júliát, az Egységben Magyarországért gazdasági szakreferensét kérdeztük a jelen helyzetről és a várható következményekről.

– Gyakorlatilag csak az étolaj, az üzemanyag és a csirkemell áll egyelőre a kötött áras startvonalon...

– A farhátat ne feledje.

– Látja, máris elfelejtettem a lényeget. Tehát van, ami még a gazdasági startvonalon várakozik, de a választások után feltehetően ezek ára is elszabadul. Ma viszont minden más drágább, pörög az infláció. Mit kellene, mit lehet tenni és mi nem úgy történik, ahogy kellene?

– Kezdjük azzal, hogy mi az, amit nem tettek meg az elmúlt tíz évben. Amikor mód lett volna rá, nem csatlakoztak az eurózónához egy látszólagos jegybanki függetlenségért, aminek a hitelességét és hatásosságát most pontosan látjuk. Menjen át Szlovákiába – ott békésen kávézgató, sétálgató emberekkel találkozhatunk. Természetesen van valamilyen mértékű infláció, amint az egész világon tapasztalható, de ezt egy 370-400-as forintárfolyam durván súlyosbítja. Tehát be kéne látni, hogy Magyarország az eurózónához csatlakozással nem a szuverenitását veszti el, hanem a pénzügyi stabilitását kapja meg. A jegybanki függetlenség eddig több kárt, mint hasznot hozott az országnak. Amit megtettek, az az árrögzítés, aminek visszahatását pontosan tudtuk előre jelezni. Kezdetben történt a kistermelők csődje, ennek folytatása a hiány, lásd a benzint, bár azt nem merném mondani, hogy hosszú sorokat láttunk, mert rémhírt terjesztenék és még feljelentenek. Ezek egyértelmű következményei minden egyedi árszabályozásnak és ez a világon mindenütt bebizonyosodott. Arról nem is beszélve, amit ön is említett, ezek az árak alig várják, hogy újra kilőjenek. Amit az állam tehetett volna és most meg is tesz, hogy ennek a terhét részben magára veszi, amint történik a benzin árában a jövedéki adó csökkentésével.

– Sosem értettem, hogy a politikusok miért nem járnak piacra. Ott fillérre lemérhető, milyen mértékű az infláció. Ezt a fokozatosan duzzadó inflációt pedig csak tovább mélyíti az orosz-ukrán háború. Ennek következményeként már a gyógyszeriparban is veszélyhelyzetre figyelmeztetnek, a műtrágya elapadása mindenre kihat a mezőgazdaságban, amit ráadásul a gázolaj hiánya amúgy is veszélyeztet – mi lesz itt és mi várható idén?

– Az ellenzék megfogalmazta például az élelmiszerek áfájának radikális csökkentését.

– Ez életszerű, illetve kivitelezhető lehet? Mivel régóta lebeg a levegőben, de eddig nem sikerült megvalósítani.

– Az alapvető élelmiszerek áfájának radikális csökkentése kevesebbe kerül, mint a rezsicsökkentés.

– Ez elég szemléletes példa.

– Továbbá célzott jövedelemjuttatásra lenne szükség, ami a világon mindenütt történik Franciaországtól az Egyesült Államokig. A rászorulók, akiknek valóban súlyos terheket jelent a piaci élelmiszer, ami a jobb módúakat annyira nem rázza meg, tehát az ő számukra kellene jövedelempótlást nyújtani.

– Mit lehet tenni az évtizede nem tapasztalt drágulással, és főleg miképpen tudja majd ezt egy új, ellenzéki kormány kezelni?

– Az inflációt az új kormány sem fogja tudni egyik napról a másikra megállítani, mert ennek nem lehet politikai akarattal megálljt parancsolni – ahogy ezt most Orbán Viktor gyönyörűen be is bizonyította. Az infláció nem olyan, hogy fölteszem a kezem és akkor már meg is áll. Viszont az új kormány gazdaságpolitikája biztosítani fogja, hogy ne legyen a szegény rétegeket sújtó súlyos infláció Magyarországon.

– Ön gazdasági szakemberként miként vélekedik: ebben az évben, az esztendő vége felé egy új gazdaságpolitikával konszolidálódhat a mostani helyzet, vagy túlságosan is ki vagyunk szolgáltatva a világpolitikának?

– A helyzet valóban nagyon bizonytalan, elsősorban az orosz agresszió és ennek következményei miatt. Ennek ellenére, mi bízunk abban, hogy a háború – és vele a pánik – minél hamarabb véget ér, és lassan normális kerékvágásba tér vissza a világ. Ez nem jelenti azt, hogy el fog tűnni az infláció az életünkből, de az árnövekedés üteme jelentősen mérséklődhet.

– Erre feltehetően hosszabb ideje kidolgozták a megfelelő lépéseket, de számítottak-e a nem várt háborús konfliktus által felmerülő gazdasági kérdésekre?

– Természetesen igen. Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy egy egészen más helyzetben fog Márki-Zay Péter kormánya a hatalomba kerülni, és ennek megfelelően, az alternatív pályákkal is folyamatosan számolunk. Azt, hogy pontosan mi a helyzet, akkor fogjuk látni, amikor a nemcsak a közvélemény, hanem a szakértők elől is elrejtett költségvetés végre a szemünk elé tárul. Addig nagyon nehéz bármilyen konkrétumot mondani.