Magyarország erős embere csak az erőből ért

HírKlikk 2019. március 21. 11:41 2019. márc. 21. 11:41

Orbán Viktor tekintélyelvű kormányázásának vizsgálatához nincs szükség további bizottságra ahhoz, hogy ítéletet lehessen mondani elfogadhatóságáról - írta a The Economist, és hosszan sorolta a történéseket, amelyeket egyebek között az EU, az amerikai kormány és az Amnesty International kifogásolt. Az Európai Néppárt mégis bizottság kinevezéséről döntött, továbbá 190 szavazattal három ellenében a Fidesz tagságának felfüggesztéséről a vizsgálat idejére.

A lap a lépést így minősíti: „ez csak a legutóbbi az ENP, és különösen a CDU/CSU részéről adott inadekvát válaszok sorában”. Manfred Weber sokáig szorosan magához ölelte Orbánt. Úgy hitte, hogy a kizárás a magyart az európai szélsőjobboldali pártcsaládok karjaiba taszíthatja, és hogy az ENP-ben tartása lehetővé teszi magatartásának befolyásolását és mérséklését.

„Ez valóban kedves elképzelés, de sajnos nem volt látható alapja: úgy látszik, Orbán önbizalomra tett szert, áthágta az ENP minden vörös vonalát, és ezt minden alkalommal büntetlenül úszta meg. A Fidesz felfüggesztése végre egy konkrét, de még szánalmasan gyenge lépés. A Fidesz képviselői az Európai parlamentben továbbra is az ENP soraiban foglalnak helyet.

A bizottság vizsgálata aligha tár majd fel újabb olyan részleteket, amelyek ellentmondanának az Orbán-kormányt érintő más, miriádnyi nemzetközi vizsgálat eredményének. Más szóval ez a dolgok tologatása. Manfred Webernek nagyon megfelel, hogy parkoló pályára állítsák a kellemetlen témát, amely ártott a bizottsági elnöki tisztségre törekvésének, mégpedig legalább késő őszig, amikorra már lezajlott a választás, és megindul a magas tisztségek elosztása.

Mi több: a döntés, hogy nem kizárják, hanem felfüggesztik a Fidesz tagságát, végül oda vezethet, hogy Orbán nevet a végén. Sajtóértekezletén azt mondta, hogy pártja önként ajánlotta fel pártja felfüggesztését, és a lépést üres politikai színháznak minősítette, amelynek célja, hogy tekintettel legyenek az ENP liberálisabb tagjainak érzékenységére. (Mely utóbbiban Orbánnak igaza van).

Hozzátette, hogy a Fidesz továbbra is támogatja Webert csúcsjelölti minőségében. Hosszabb távra tekintve azzal fenyegetőzött, hogy a Fidesz kilép az ENP-ből, és a lengyel PiS párttal köt szövetséget. Ezt még megteheti, és ezzel elkerülheti a tényleges kizárást, amely az egyetlen hiteles módja lenne annak, hogy megbüntessék sorozatos határátlépéseiért. „Magyarország erős embere csak az erőt érti, és ebből az ENP továbbra is keveset mutat”.

Forrás: Hírklikk