Magyarország jövőre kiléphet az EU-ból

HírKlikk 2019. december 6. 06:32 2019. dec. 6. 06:32

A dán Saxo Bank arra számít, hogy Magyarország jövőre kilép az Európai Unióból.

A befektetési pénzintézet minden év végén közzéteszi, milyen meglepő fordulatokat vár a következő esztendőben. Ezek között most az is szerepel, hogy Magyarország jövőre felmondja az uniós tagságot – írja a jelentést szemléző Népszava

A bank szerint 15 év után ilyen mély válságba jutott Budapest és Brüsszel viszonya a sajtó, az igazságszolgáltatás, a tudomány és oktatás, a kisebbségek, valamint a civil szervezetek egyre szigorúbb ellenőrzése miatt. Merthogy a szervezet szerint ezek a megszorítások nincsenek összhangban a jogállammal, a közös értékekkel, azon kívül gyengítik a demokráciát, ezért az EU jogállami eljárást kezdeményezett az Orbán-kormány ellen.

Az előrejelzés paradoxnak nevezi, hogy a magyar gazdasági sikerek hátterében javarészt az uniótól kapott támogatások állnak, az ország mégis, ahol csak lehet, keresi az ütközés lehetőségét. A magyar vezetés arra hivatkozik, hogy csupán védekezik, így főleg a kultúrát igyekszik megóvni a tömeges bevándorlástól. Ám egy nyitott gazdaság esetében nem lehet sokáig fenntartani a bezárkózás politikáját, és ezt csak tetézi, hogy aligha sikerül 2020-ban előmozdítani a megbékélést. Különösen, mert ha lassan is, de megy előre a vizsgálat a 7-es paragrafus alapján.

Emellett Budapest Törökország kapcsán is szembefordul az EU-val, arról nem beszélve, hogy a következő két évben komolyan visszaesik a Brüsszelből érkező pénz összege. Ily módon a forint árfolyama akár 375 forintra eshet az euróval szemben, mert a piacok félnek a kilépéstől, illetve a külföldi befektetések kivonásától.  

Forrás: Népszava