Magyarország káoszba döntheti az EU-t?

HírKlikk 2019. december 7. 14:20 2019. dec. 7. 14:20

Nem csak a  magyar sajtóban keltett feltünést a Saxo Bank minapi egyik „legmerészebb prognózisa”, nevezetesen az, amely szerint jövőre Magyarország megkezdheti a felkészülést az EU-ból való kilépésre. A  Cash német pénzügyi-gazdasági portál a többi között azt emeli ki, hogy ez a forint árfolyamának jelentős gyengülését hozhatná, ami  komoly problémákat okozhatna a többi fontos valutának és káoszba döntheti az EU-t.

A Saxo Bank holland online pénzintézet immár húsz éve teszi közzé merész előrejelzéseit. Megállapítása szerint Magyarország csatlakozása az EU-hoz – legalábbis pénzügyileg – hatalmas siker volt a kelet-európai országnak. Ám Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt a Magyarország, valamint a többi uniós tagállam közötti kapcsolatok erősen lehűltek, és elérték a fagypontot. A Saxo Bank nem zárja ki, hogy Magyarország követi Nagy-Britanniát, és kilép az Európai Unióból. 

A Hírklikk a téma kapcsán megszólaltatta Balázs Péter volt magyar külügyminisztert, uniós biztost, aki szerint nincs realitása egy ilyen forgatókönyvnek. Mint mondta: az EU-tól való távolodás eddig is benne volt a levegőben, de a spekuláció valóra válása azon a ponton megtorpan, hogy nálunk nagyon népszerű az európai uniós tagság, illetve, hogy „Orbánnak még a saját táborával sem sikerül annyira megszerettetni az alternatív keleti partnereket – Putyinnal, Erdogannal az élükön –, ami elegendő politikai alapot biztosítana egy orientációváltáshoz”.  Arról is beszélt, hogy nem új ez a hipotézis, hiszen a beáramló uniós támogatások összegének megcsappanása miatt Orbán más forrásokból lesz kénytelen táplálni a saját támogatói körét. Eddig az uniós pénzeket osztotta le különböző fokozatokban, de szűkül a forrás, a pénzt ki kell pótolnia. Ehhez kellett a keleti nyitás, Paks2, a Budapest-Belgrád vasútvonal, s néhány további nagy projekt, „amelyekből le lehet annyit szedni, hogy jusson a híveknek – ez számára elengedhetetlen, hiszen ez tartja össze a táborát”.

 
Forrás: Hírklikk