Orbán eljuthat a gondolatig, de nem fogja kiléptetni az EU-ból Magyarországot

NVZS 2019. december 6. 09:48 2019. dec. 6. 09:48

„Orbán és csapata eljuthat a gondolatig, de valóra váltani nem fogja, nincs ennek realitása” – mondta Balázs Péter volt külügyminiszter, uniós biztos annak kapcsán, hogy a Saxo Bank hagyományos, a következő évre vonatkozó tíz, leginkább meghökkentő jóslatainak egyike az, hogy Magyarország 2020 végéig lépéseket tehet az EU elhagyására, aminek egyik eredményeként 275 forint fölé gyengül az euró árfolyama. A volt magyar külügyminiszter, uniós biztos szerint, azonban túlságosan népszerű Magyarországon az EU, ez pedig akadálya lehet egy ilyen kilépési manővernek.

Mint elsőként a Portfolió észrevette, majd mi is beszámoltunk róla, megjelent a Saxo Bank tíz, leginkább meghökkentő jóslatának listája, amely olyan sztorikat tartalmaz, amelyek bekövetkezésének csekély az esélye, de óriási lehet a piaci hatása. A Saxo vezető közgazdásza, Steen Jakobsen a friss lista kapcsán arról írt, hogy Magyarország 2020 végéig lépéseket tehet az EU elhagyására, hiszen annyira eldurvulnak majd a viták Brüsszellel és az EU-pénzek is megcsappannak. Mindez pedig a befektetők megriadása miatt, 375-ig lökheti majd a forintot az euróval szemben. A magyar kormány narratívája mindezzel együtt az, hogy az ország csak védi a kultúráját, védi magát a tömeges bevándorlástól és közben megtartja a jogot, hogy saját sorsáról döntsön. Egy nyitott gazdaság – elszigetelődő kormánnyal, bevándorlással és médiakontrollal együtt – azonban fenntarthatatlan helyzetet jelent. Közben a szemben álló felek nem fognak tudni 2020-ban sem megbékélni, hiszen halad tovább a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárás az EU rendszerében – vázolja a 2020-as kilátást Jakobsen.

„Ennek a forgatókönyvnek nincs realitása, annak ellenére sem, hogy az Orbán-kormányról ezt lehet feltételezni” – szögezte le Balázs Péter a Hírklikknek. Nem új ez a hipotézis, hiszen a beáramló uniós támogatások összegének megcsappanása miatt Orbán más forrásokból lesz kénytelen táplálni a saját támogatói körét. Eddig az uniós pénzeket osztotta le különböző fokozatokban, de szűkül a forrás, a pénzt ki kell pótolnia. Ehhez kellett a keleti nyitás, Paks2, a Budapest-Belgrád vasútvonal, s néhány további nagy projekt, „amelyekből le lehet annyit szedni, hogy jusson a híveknek – ez számára elengedhetetlen, hiszen ez tartja össze a táborát”.

Az EU-tól való távolodás eddig is benne volt a levegőben, de a spekuláció valóra válása azon a ponton megtorpan, hogy nálunk nagyon népszerű az európai uniós tagság, illetve, hogy „Orbánnak még a saját táborával sem sikerül annyira megszerettetni az alternatív keleti partnereket – Putyinnal, Erdogannal az élükön –, ami elegendő politikai alapot biztosítana egy orientációváltáshoz” – szögezte le Balázs Péter. Így – tette hozzá – az EU-nak valóban nincs alternatívája, hiszen a Putyin-féle Eurázsiai szövetség csak halovány utánzat: például nem biztosít egységes piacot, nem olyan kereskedelmi folyamatokra épít, amelyek hordozói a tőkemozgásnak, technológiaexportnak. „Ez önmagában nem stratégia, nincs igazi alapja. Csak arra jó, hogy Orbán ezzel is bosszantsa Nyugat-Európát” – tette hozzá.

„Mindent összevetve, egyébként Orbán számára egyre nehezebb pálya van kibontakozóban” – vélekedett Balázs Péter. Hiszen az uniós támogatások csökkenésével minden bizonnyal gazdasági romlás és forintgyengülés párosul – ez pedig kiválthatja a nép haragját. Már most is kiütköznek a rossz kormányzás szimptómái, ráadásul az októberi választás nyomán, Budapesten és tíz nagyvárosban megvan az esély bemutatni egy jobb kormányzást.