Magyarország köti az ebet a karóhoz: az EU nem kivételezhet Ukrajnával

HírKlikk 2024. május 22. 16:20 2024. máj. 22. 16:20

Az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások július előtti megkezdését sürgeti az EU több tagállama, mert július 1-jén Magyarország veszi át a soros elnökséget – adta hírül mások mellett a legnagyobb német közszolgálati műsorszóró, a ZDF.

Az EU lényegében már a decemberi csúcson határozott arról, hogy megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával, és a szomszédos Moldovával, de a tagállamok abban maradtak, hogy a tárgyalások megkezdése előtt a két országnak előbb teljesítenie kell a reformokkal kapcsolatos feltételeket. A bizottság legutóbbi jelentésében az állt erről, hogy bizonyos feltételek még nem teljesültek megfelelően. 

A mostani belga soros elnökség nem szólt arról, hogy látnak-e még hiányosságokat, csupán annyit állapított meg, hogy mindkét ország folytatja a reformokat. Hadja Lahbib külügyminiszter azonban egy miniszteri tanácskozás során világossá tette: célja, hogy június végéig kinevezzék az első tárgyaló küldöttséget, és lehetségesnek tartja, hogy a tárgyalások 40 napon belül megkezdődnek.

Magyarország, amely július 1-jén veszi át a soros elnökséget, úgy látja azonban hogy – amint Kovács Zoltán mondta – „ha egyáltalán, akkor alig teljesültek”, és „az EU nem kivételezhet Ukrajnával politikai, vagy ideológiai megfontolások alapján”. Ezért a diplomaták kétlik, hogy a magyar soros elnökség idején még említésre méltó engedményeket tehetne az unió Ukrajnának.

A ZDF cikke emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor közeláll Putyinhoz, és már a decemberi csúcson is csak azért lehetett dönteni a tárgyalások megkezdéséről, mert Orbán Viktor Olaf Scholz német kancellár kérésére kiment a teremből.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom