„Magyarország nem demokratikusan működik, a rendszert választási autokráciának hívjuk”

HírKlikk 2022. november 2. 05:30 2022. nov. 2. 05:30

A demokrácia helyzete ma a világban épp olyan, mint 1989-ben volt, a hidegháború befejezése előtt – értékelte ezzel az autokrácia helyzetét is egyben Staffan Ingemar Lindberg professzor, a Göteborgi Egyetem demokráciakutató-intézete, a V-Dem igazgatója, aki emellett számos nemzetközi szervezet tanácsadójaként is elismert szaktekintély, és legutóbb felszólalt a CEU Demokrácia intézetének rendezvényén. Ez azt is jelenti a számításaim szerint – tette hozzá –, hogy a lakosság 70 százaléka jelenleg autokráciában vagy diktatúrában él.

A professzor a Klubrádió Esti gyors című műsorának adott interjújában elmondta, hogy a hidegháború vízválasztó volt a demokráciák fejlődése szempontjából. A Szovjetunió szétesésével egyidőben – úgymond – kitört a szabadság és az emberek felismerték jogaikat. A folyamat nemcsak a volt szovjet területeken indult be, de Kelet-Európában szintén – Afrikában például 41 országban látványos előrelépés történt–, de Ázsiában is.

Szerinte a még létező demokráciák a háborús helyzetben mind fenyegetve érzik magukat, és Ukrajna azt mutatta, hogy most annak van itt az ideje, hogy fegyverrel kell megvédeni a demokráciát. Szaúd-Arábia, Kína, illetve Orbán Viktor Európában súlyos fenyegetést jelent. „Noha önök hosszú ideje élnek ebben a fenyegetettségben, nem a háború hozta a helyzetet” – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy számos választási ígéretről kiderült, nem volt igaz, ennek ellenére a lakosság nagyobb része hisz Orbánnak, illetve mintha a szovjet érára az emberek nem vagy nem akarnának emlékezni, az értetlenségét fejezte ki, emlékeztetve, hogy annak idején épp Magyarország és Lengyelország volt az első, amely végleg le akart számolni a szovjet rendszerrel.

„És a jelen pillanatban se Lengyelország, se Magyarország nem demokratikusan működik, önöknél a rendszert most már úgy hívjuk: választási autokrácia. Nincs egyelőre tudományos magyarázata ennek a pálfordulásnak.” Példaként említette Donald Trumpot is, akinek a számlájára több mint 2000 hazugság írható és mégis sokan hisznek neki Amerikában. Sőt, le tudta nyúlni a republikánus pártot is.

Lindberg az urambátyám-rendszer, a korrupció és a jogállam kapcsolatát is elemezte. Arra a megjegyzésre, hogy gyakran van olyan érzése az embernek Magyarországon, hogy a korrupció az oka mindennek, mert az ország több mint a fele talán már Orbán zsebében van, azt mondta, a korrupció sok mindenre magyarázatot ad, de nem mindenre. Mert ha Szaúd-Arábiát, Észak-Koreát, Ecuadort nézzük, ahol vegytiszta diktatúrák vannak, akkor azt látjuk, ők sokkal kevésbé korruptak, mint mondjuk az Orbán-kormány.

De van Svédország, a hazája példája is, ahol nem számottevő a korrupció, mégis elindult egy radikalizálódás és eltávolodás a demokráciától. Akinek nincs erős (állam)pártja, mint Kínának, aki nem királyi családból való és vagyonos, mint a szaúdiak például, akkor más eszközökhöz folyamodik. Az állami kasszából lenyúlja azt, amivel boldoggá teheti és korrumpálja a szavazóit.

Forrás: Klubrádió