Magyarország pellengéren

Lovász Péter 2019. szeptember 19. 16:11 2019. szept. 19. 16:11

Európa országainak képviselői kérdőre vonták Varga Judit igazságügyi minisztert a magyar kormány viselt dolgai miatt, s a miniszter-asszony állta a sarat. A miniszterek arról próbáltak tájékozódni az első meghallgatáson, hogy - a Sargentini-jelentésből kiindulva - milyen most a jogállam helyzete Magyarországon, szükséges-e,  folytatható-e a 7. cikkely  szerinti eljárás Magyarország ellen. S a hírek alapján talán jó okkal megállapítható: lenyűgöző az a magabiztosság, amellyel Varga Judit a faggatózó miniszterek arcába hazudott a maga bájos, rokonszenves asszonyi módján, amelyben még fölényes szakmai tudás és tapasztalat is rejtőzhetett.

Hivatalos tájékoztatást a meghallgatásról eddig sem az Országgyűlés, sem a magyar közvélemény nem kapott, (ugye, semmi közünk hozzá!), ügyes tudósítók szereztek információkat a nyolc órás ülés Magyarországot közvetlenül érintő történéseiről. Így elsősorban a 444 híranyagából megtudható, hogy megkérdezték Varga Juditot, miért olyan nagy nálunk a korrupció.

Szemrebbenés nélkül válaszolta, hogy a kérdést megalapozó információk tévesek, nálunk az ügyészség keményen üldözi a korrupciót, s él a bizalom országunk iránt, különben nem volna annyi külföldi befektető.

Mások azt kérdezték, miként lehetséges, hogy a  sajtó 80 százaléka a kormány irányítása alatt álló alapítvány ellenőrzése alatt áll? A válasz: A KESMA piaci alapon szerveződött piaci vállalkozás. Mellesleg pedig a tévé-nézők 54 százaléka ellenzéki csatornákat néz.

Kérdezgették még a bírák és Handó Tünde viszonyáról, a CEU elüldözéséről és az MTA megcsonkításáról, a civilek vegzálásáról, a menekültek éheztetéséről, s egyebekről, de Varga Judit, mint valami rossz lemezjátszó megismételte a magyar kormány elutasító álláspontját és lepattintotta a vádakat.

Magyarországon ugyanis minden rendben van. „Az egész eljárás politikailag motivált, összefügg a magyar kormány bevándorlás-ellenes álláspontjával, miközben Magyarország teljesen elkötelezett híve az európai értékeknek, és az európai identitás védelmének.“ Slussz! A miniszterek mehettek haza. Értesüléseink szerint Frans Timmermanns volt az egyetlen, aki a meghallgatás után azt állította: a magyar kormány képviselői mást mondanak neki személyesen, mint az újságíróknak.Magyarán hazudoznak.

Az első meghallgatást minden bizonnyal továbbiak követik, s a magyar kormány magatartásának alighanem lesznek kellemetlen következményei, amelyeket elsősorban természetesen a magyar adózók éreznek majd a bőrükön és a pénztárcájukon. De a 7. cikkely alkalmazásáig még hosszú-hosszú idő telik el, s a pellengérre állított  Magyarország elleni vizsgálódás  csak a következő ciklusra szóló költségvetés elfogadásakor fenyeget közvetlen veszélyekkel. Gulyás Gergely miniszter már ujját felemelte figyelmeztetően: Magyarország megvétózza a költségvetést, ha nem megfelelő szempontok szerint osztják majd el az uniós támogatásokat.

Egyelőre úgy tűnik, az Európai Unió nem képes  megfékezni Orbán Viktor és a Fidesz eszement uralkodását. Ráadásul az is elképzelhető, hogy az Európai Néppárt ismét keblére öleli a Fideszt, hogy befolyását megtarthassa az Európai Parlamentben. És az is igaz, hogy Európa számára a magyar ügynél pillanatnyilag sokkal fontosabb a Brexit, és a félnótás Boris Johnson.

Ezerszer leírtuk már, csak ismételni tudjuk: Orbán Viktor és a Fidesz tébolyult kormányzásának csak a magyar választók képesek határt szabni. A kormány és a Fidesz éjt nappá téve saját kiváló teljesítményét méltatja, de a növekedésen túl, amely az uniós támogatásokból és a multik teljesítményéből táplálkozik, semmi nincs, ami javukra szólna. Ki kell vonni a településeket a Fidesz uralma alól, s meg kell kezdeni a demokratikus jogállam újraépítését! 

A cél: erőszak nélkül eltakarítani ezt a NER-nek nevezett förmedvényt. S hogy polgárként és tisztségviselőként majdan dolgunkat tehessük, meg kell előzni, hogy a Fidesz elcsalhassa a választást. Legyen ellenzéki vagy független ellenőr a teljes folyamatban mindenhol Mindenkinek legyen ott vizsla tekintete, hogy sötét szándékok ne juthassanak érvényre! Mert dolgunk van, nekünk, mindannyiunknak merő önérdekből. A komoly ügyekkel kell végre foglalkozni, a halódó oktatással, az egészségüggyel, önkormányzatok joghatóságának újraalkotásával, a korrupció és a korruptak eltüntetésével, a klímaváltozással és a környezetvédelemmel, a szolgáltató hálózatok karbantartásával és felújításával, a kormányzati sajtóhatalom megtörésével. és ezernyi egyéb fontos dologgal. A települések szabadságának visszanyerése ehhez az első lépés!