Magyarország senkitől nem fogad el utasításokat

HírKlikk 2023. október 25. 19:00 2023. okt. 25. 19:00

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek értekezletén komoly bírálatokat kapott Orbán a Putyinnal történt kézfogás miatt.

Egyes források szerint Gabrielus Landsbergis litván külügyminiszter egyenesen megkérdezte Szijjártó Pétert: vajon Magyarország EU-val szembeni követelései „a magyar kormánytól, vagy a Kremltől vannak?”. A közlés szerint Szijjártó erre azt válaszolta: Magyarország senkitől nem fogad el utasításokat.

Orbán és kormánya a jelek szerint nincs bocsánatkérő hangulatban – írta a Politico és idézetekkel részletezte, hogy Orbán az október 23-i beszédében az uniós tagságot a szovjet uralomhoz hasonlította.  

Az Európai Parlament figyelmeztette a bizottságot, nehogy felszabadítsa a befagyasztott támogatásokat, amelyeket az ország demokratikus visszacsúszása miatt tartanak vissza. Meg nem erősített hírek szerint a bizottság fel akarja oldani a 13 milliárd euró befagyasztását, hogy ezzel bírja rá Orbánt Ukrajna támogatására. Az Európai Parlamentnek azonban e kérdésben nincs döntési joga.

Sok diplomata szerint nemigen van más lehetőség arra, hogy Orbánt beállítsák a sorba. Landsbergis a portálnak nem akarta megismételni azt, amit a tanácskozáson mondott, de leszögezte: a Magyarországgal szembeni hallgatás egyetértésnek tűnhet. Margus Tsahkna észt külügyminiszter is bírálta Magyarországot. Az ő számára gyakorlati kérdésről van szó: meg tudja-e valósítani az EU a saját döntéseit, vagy sem.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom