Magyarországi gyárat is érintheti az Unilever drasztikus leépítése

HírKlikk 2024. március 19. 13:00 2024. márc. 19. 13:00

Az Unilever külön vállalatba szervezi jégkrémgyártó tevékenységét – jelentette be a brit multi.

A 800 millió eurós költségcsökkentést célzó átszervezést a vállalat 2025 végéig kívánja lezárni, és 7500 munkavállaló leépítésével fog járni – írja a Reuters információira hivatkozva a hvg.hu. A bejelentés szerint a leépítés főleg irodai munkavállalókat érint majd.

Az Unilever vezérigazgatói posztját tavaly októberben vette át Hein Schumacher, a cégvezető már akkor arról beszélt, hogy egyszerűsíteni kívánja az üzletvitelt, elődje, Alan Jope ugyanis hagyta, hogy a vállalat portfóliója 400 termék fölé hízzon, így nem tudtak a legjövedelmezőbb termékekre koncentrálni. Schumacher arról is beszélt már korábban, hogy „nem fog visszarettenni” a munkaerő-állomány karcsúsításától.

Az átszervezés jó eséllyel a magyar leányt, az Unilever Magyarországot is érinti. Az Unilever 1991 óta van jelen Magyarországon, Nyírbátorban és Veszprémben működik gyára. A veszprémi (Algida) jégkrémgyárban még a tengerentúlra is gyártják a Magnum jégkrémeket, míg nyírbátori háztartás-vegyipari gyárban folyékony mosó- és tisztítószereket, fertőtlenítőket és öblítőket gyártanak.

Az Unilever Magyarország több mint 1300 embert foglalkoztat.

Az átszervezéssel kapcsolatban az Unilever Magyarország a hvg.hu megkeresésére nem kívánt pluszinformációt nyújtani az anyavállalat közleményében írtakhoz képest. Abban azt ígérik, a jégkrémrészleg leválasztásával kapcsolatban „a maga idejében” szolgálnak majd információkkal.

Forrás: hvg.hu