„Magyarországon a sajtószabadság apránként hal ki”

HírKlikk 2020. augusztus 5. 10:30 2020. aug. 5. 10:30

„Orbán Viktor országában a sajtószabadság nem kívánatos, de a közvetlen politikai beavatkozás többnyire nem bizonyítható” – írta a német dpa hírügynökség „Magyarországon a sajtószabadság apránként hal ki” címmel közölt jelentésében, amelyet nagyon sok német nyelvű sajtóorgánum közölt. „A szabad sajtóorgánumok lassú halála vörös vonalként húzódik végig Orbán tíz éves kormányzásán” – állapítja meg a szerző.

A tudósító kitért az Index körüli történésekre, azzal, hogy amióta a szerkesztőség tagjainak többsége felmondott, már nincsenek nagy sztorik, és a hírek java is az MTI-ből van, a portál már csak takaréklángon működik, miközben a tulajdonosok lázasan keresik az új munkatársakat. „Ám az eddigi formájában az Index nem létezik többé: nem csak egy internetes portál volt, hanem intézmény” – írta a szerző, aki az alapítástól kezdve, ismertette a portál történetét, a tulajdonosi struktúrában bekövetkezett változásokat.

A nagyhatalmú Orbán Viktor kormánya visszautasít minden olyan feltételezést, hogy köze lenne az Index kikapcsolásához – emlékeztet, több hivatalos megnyilvánulást is ismertetve  a jelentés, amelyet a többi között  átvett a Berliner Zeitung is.

„Ám a szabad sajtóorgánumok lassú halála vörös vonalként húzódik végig Orbán tíz éves kormányzásán” – írta a tudósító, példákat sorolva, kezdve a közszolgálati média kormányszócsővé való lezüllesztésétől a KESMA létrejöttéig. „A több mint 400 orgánum tömörítése egy kézben még Magyarországon is sértené a verseny- és a sajtójogot, de Orbán talált kisajtót: az alapítványt nemzetstratégiai érdeknek minősítette, és magyar jog szerint ez így már nem támadható”.  

Forrás: Hírklikk