Magyarországon a tudomány szabadsága forog kockán

HírKlikk 2019. június 11. 18:21 2019. jún. 11. 18:21

Orbán Viktor kormánya nemrég kikényszerítette, hogy a CEU egy része Bécsbe költözzön, és most olyan törvénytervezetet terjesztett be a parlamentben, amely azzal fenyeget, hogy még inkább megváltoztatja a magyar tudományos tájképet - írta a tekintélyes német konzervatív lapban, a Frankfurter Allgemeine Zeitungban.

Martin Schulze Wessel, a müncheni Ludwig-Maximilians egyetem kelet-európai történelmet tanító professzora.

A törvény értelmében a legnagyobb tudományos hagyományú intézmény elveszíti központjait és kutatóintézeteit, és ezeket egy még ezután létrehozandó nemzeti kutatási szervezetbe helyeznék át. Amennyiben a parlament elfogadja az indítványt, a következmények beláthatók: Magyarországon elvész a tudomány autonómiája és a kutatás szabadsága. Orbán Viktor miniszterelnök kompetenciájába tartozna a jövőben, hogy a kutatási intézmény vezető testületeiben közvetlenül kinevezze a tagok felét, és a felügyeleti testület minden tagját. Az új intézmény kezébe kerülne át az eddigi akadémiai központok és kutatóintézetek vagyona, és a magvától megfosztott akadémia nem részesülne semmiféle kárpótlásban.

A szerző ismertette a kérdés körül egy éve folyó vitát, és azt, hogy mivel érvel a kormány, majd megállapította: empirikus indoklással a kormány mindeddig adós maradt. Az MTA kutatási intézményeinek nemzetközi értékelése jó. Az átalakítás okát könnyű felismerni: a magyar kormány hatalmába akarja vonni a tudományt, és az érvelése alkalmas a tudományos szabadság szétverésének megkönnyítésére. Az irodalom, művészet, igazságszolgáltatás mellett a tudomány eddig autonóm terület volt, amely szemben állt a teljes társadalom kormány általi leuralásával. Az 56-os Intézet történetén részletesen követni lehet, hogy hová vezet a magyar kormány tudománypolitikája - írta a szerző, és részletesen ismertette az intézet történetét a kezdetektől.

Megemlítette egyebek között, hogy Orbán már 1998-ban 60-ról hat millióra csökkentette az intézet költségvetését, de az intézet túlélte ezt, és az egyéb adminisztratív beavatkozásokat, egészen odáig, hogy Rainer János, az intézet vezetője májusban a sajtóból tudta meg, hogy intézményét a Veritas intézethez csatolják, amelynek vezetését és munkatársait az öt évvel ezelőtti alapításkor a kormánypárt iránti lojalitásuk alapján válogatták ki.

Rainer már bejelentette, hogy megtagadja a Veritashoz kapcsolódást. Egy kérdésre, hogy a kormány miért akarja megsemmisíteni az intézetet, azt válaszolta: „meg akarja semmisíteni a szabadság még létező köreit”. Ám a miniszterelnöknek konkrét történelempolitikai célja is van az 56-os intézettel kapcsolatban: Nagy Imre újratemetésekor az akkor még fiatal Orbán hangsúlyozta: nem létezhet megbékélés a kommunisták és a nemzeti oldal között.

Számára Nagy Imre nem demokratikusan gondolkodó reformer volt, hanem kommunista maradt, és mindenki, aki hőst akart csinálni belőle, szintén kommunista volt a szemében. Az ellenséges táborokban való gondolkodás nem csupán azt mutatja, mennyire másként szemléli 1956-ot a kormányfő és az 56-os Intézet, hanem Orbán egész társadalom- és tudománypolitikájának alapját alkotja. Az ő logikája szerint muszáj állami eszközökkel korlátozni, akadályozni, vagy leküzdeni mindent és mindenkit, aki szembeszegül elképzeléseivel - írta a cikk szerzője.

Szólt arról, hogy az MTA több száz tudósa most levélben kérte Manfred Weber segítségét a törvénytervezet elfogadásának megakadályozásához. Segélykérésükkel európai instanciához fordultak, mert hiábavalóan próbáltak mindent elkövetni, hogy Magyarországon oldódjon meg a probléma. Ismertette a szerző ennek történetét, és megállapította: Orbán Viktor újra közeledik az EPP-hez, és számos területen engedményeket tett. Európának döntenie kell: Magyarországon a tudomány szabadsága forog kockán, figyelmeztetett a professzor.

(A cikk a neten nem olvasható.)

Forrás: Hírklikk