Magyarországon is növekednek az ökológiai gazdálkodásba vont területek

HírKlikk 2024. augusztus 10. 09:00 2024. aug. 10. 09:00

Az IFOAM (Ökológiai Gazdálkodók Nemzetközi Szövetsége) adatai szerint, 2022-ben a ökológiai területek fele Ausztráliában és az óceániai szigetvilágban található, a Földön az összes öko terület pedig közel 96,4 millió hektárt tesz ki. Európában nagyságrendileg 18,5 millió hektáron folyik ökológiai gazdálkodás. Magyarországon az ökológiai gazdálkodásba vont területek folyamatosan növekednek.

Magyarországi viszonylatban is 2022-es adatok érhetőek el, eszerint összesen 320 ezer hektár áll ellenőrzés alatt, ebből 121 ezer hektár a szántóföld, 21 ezer hektár az állandó kultúra, és a fennmaradó körülbelül 178 ezer hektár pedig gyep.

Igazából bármelyik gazdaságot át lehet állítani ökológiai gazdálkodásra – fogalmazott Allacherné Szépkuthy Katalin, az Ökológiai Mezőgazdasági Intézet (ÖMKi) vezető szaktanácsadója az Agrárszektornak. Hozzátette: a „hagyományos” konvencionális termeléshez képest jelentős különbség az, hogy az ökológiai gazdálkodásban mezőgazdasági inputok köre korlátozva van. A talaj termékenységét többéves vetésforgóval kell biztosítani, amely pillangós növényeket is tartalmaz. Ha szükséges – például egy intenzívebb tápanyagigényes kertészeti kultúra esetén –, külső tápanyagforrások is használhatók. Növényvédő szerek tekintetében a jól ismert, réz és kén hatóanyagú gombaölőszerek mellett, több hatóanyag és sok, ezekből Magyarországon engedéllyel rendelkező termék van, melyet az ökológiai gazdálkodók használhatnak.

Ezek nagy része biológiai növényvédő szer, vírusok, baktériumok, gombák, vagy növényi olajok. Allacherné Szépkuthy Katalin elmondta, hogy a kisebb gazdaságok esetén inkább a teljes átállás, nagyobbaknál a részleges átállás a jellemző, de a nagyobb területeken, azaz 150-300 ha felett gazdálkodók közel harmada is valamennyi területét átállítja.

Ha valaki ökológiai gazdálkodásba szeretne belevágni, és ökoterméket szeretne forgalomba hozni, mindenképpen be kell jelentkeznie az ellenőrzési rendszerbe. Hazánkban két tanúsító szervezet a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Bio Garancia Kft. jogosult ökotermelők ellenőrzésére és tanúsítására. Az ellenőrzés folyamatalapú, tehát a gazdaságban a termeléshez, tároláshoz, feldolgozáshoz kapcsolódó folyamatok helyszíni és dokumentáció alapú auditján alapul, de kockázatértékelés alapján, a termékekből is vesznek mintát további vizsgálatokra. 

A boltok polcain egyre több ökológiai termékkel találkozhatunk. Észrevehetjük, hogy ezek a termékek általában valamivel drágábbak, mint a hagyományos, konvencionális társaik. Ez azzal magyarázható, hogy az ökológiai gazdálkodásban a terméshozamok alacsonyabbak, és bár a beltartalmi értékeik (például szénhidrát- és fehérjetartalom) tekintetében nem mutatható ki szignifikáns különbség a nem öko élelmiszerekhez képest, de az egészségre pozitív hatást gyakorló másodlagos anyagcsere vegyületek koncentrációja jellemzően magasabb.

Napjainkban az ökológiai gazdálkodás egész Európában növekvő tendenciát mutat, nincs ez másképp hazánkban sem. A hazai ökológiai gazdálkodási támogatások stabilak, és igen nagy jelentőségűek, az ökológiai termékek iránti kereslet pedig egyre nagyobb. Az ágazat termelési költségei alacsonyabbak, hiszen nem használnak drága műtrágyát és növényvédő szert. Ugyan alacsonyabb a terméshozam, de az is igaz, hogy több marad a gazdálkodónál – fejtette ki Szépkuthy Katalin. 

Forrás: Agrárszektor


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom