Magyarországon már nem lehet parlamenti demokráciáról beszélni

HírKlikk 2019. augusztus 10. 07:59 2019. aug. 10. 07:59

„Keleten a demokratikus fordulat kudarcba fulladt, minden romokban hever, amiért a nyolcvanas-kilencvenes években harcoltunk” - ezt a lesújtó bizonyítványt Gerhard Baumgartner osztrák történész állította ki - különösen Magyarországnak -, a Glaube.at osztrák portálon. Baumgartner, az Osztrák Ellenállás Levéltárának vezetője, az Evangélikus Akadémia vezetőségi tagja, és az ORF kisebbségi műsorainak szerkesztője rámutatott: a parlamentarizmus egyre inkább átadja a helyét diktatórikus rezsimeknek.

Orbán Viktor Magyarországáról a történész azt mondta: mostanra „annyira eltorzult a demokratikus apparátus, hogy már nem lehet parlamenti demokráciáról beszélni”, és az egyházaknak ezzel kapcsolatban nemigen van mondanivalójuk, noha a fordulatban jelentős részük volt.

A szabadegyházak már a fordulat előtt, a nyolcvanas évektől növekedőben voltak, és ez a folyamat ma is tart, és manapság főleg romák csatlakoznak ezekhez a közösségekhez. Baumgartner szerint már akkor eltékozolták a lakosság alapvető demokratikus konszenzusának esélyét, amikor 1990-ben a választások nyomán nem jött létre a liberálisok és konzervatívok koalíciója.

Ezért nem meglepő, hogy az eredetileg liberális Orbán most nemzeti konzervatív kurzust követ, mert rájött, hogy liberálisként nem győzhet, de klerikális konzervatívként igen, és nagyin gyorsan fordulatot hajtott végre. „Ma már nem állampolgárokról, hanem völkisch-népnemzeti identitásról beszél, és ez ijesztő” - mondta a történész.

A fordulat idején még jelentős politikai szerepet betöltő egyházakat Baumgartner hiányolja a mai politikai diskurzusból. „A magyar egyházak csak ritkán háborodnak fel ezen a nacionalista, idegengyűlölő, antiszemita és romaellenes politikán. Akadnak kivételek, de ez kevés ahhoz képest, ami Magyarországon történik” - mondta. 

Forrás: Hírklikk