Magyarországon találta a legtöbb szabálytalanságot az EU csalás elleni hivatala

HírKlikk 2023. június 7. 08:05 2023. jún. 7. 08:05

Magyarország két negatív listát is vezet az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) nyilvánosságra hozott éves jelentésében.

2022-ben 15 vizsgálatot indítottak magyar csalásgyanús ügyekben, ebből 10 esetben végződött az eljárás azzal, hogy valamilyen pénzügyi következményre tettek javaslatot. Mindkét szám a legmagasabb adat és ez nem csak az EU-s tagállamokat jelenti, hanem azokat az országokat is, ahol az uniós forrásokat felhasználják. Így a balkáni országok, vagy Türkmenisztán, Banglades, Afganisztán, Ukrajna, de Uganda és Zambia is a listán szerepel. Az előbb említett országokban összesen három bűncselekmény-gyanút fedeztek fel – írja az EUrologus.

A lap szerint a jelentésben nincs elérhető információ arról, hogy ezek a magyar esetek pontosan mit takarnak, mennyi volt az összértékük, és mennyit kellett visszafizetni az uniós költségvetésbe.

Még két összevetésben szintén az élen áll Magyarország. Az egyik az OLAF által észlelt szabálytalanságokat érinti az európai strukturális és beruházási alapok, valamint a mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapok területén a 2018–2022 közötti időszakban. Itt 18 szabálytalanságot tártak fel, amely az összes forrás 0,53 százalékát érintette.

A másik pedig azoknak a pénzügyi szabálytalanságokat jelenti, ahol a saját források rovására elszenvedett károkat vizsgálják, ami jellemzően a vám- és adóbevételekkel kapcsolatos cselekményeket takarja. Az elmúlt négy évben ugyan csak tíz ilyen esetet tártak fel, ez azonban az összes bevétel 18 százalékát jelenti. Összehasonlításképpen: a második helyen Görögország áll, 13,6 százalékkal. Másképpen: a legtöbb szabálytalanságot Belgiumban fedték fel, a 41 eset azonban a bevételeknek csak a 0,72 százalékát érintette.

Összességében az OLAF 2022-es vizsgálati eredményeit a következőkben lehet összegezni:

  • 256 vizsgálatot zártak le és 275 ajánlást intéztek az érintett nemzeti és uniós hatóságokhoz.
  • 426,8 millió euró visszafizettetését javasolták az uniós költségvetésbe, és 197,9 millió euró jogosulatlan felhasználását akadályozták meg.
  • 192 új vizsgálatot indított az OLAF a szakértői által végzett 1017 előzetes elemzést követően.
  • 71 lehetséges bűncselekményt jelentettek az Európai Ügyészségnek (EPPO).