Magyarországról elüldözték, az USA-ban méltatják – ez a CEU

HírKlikk 2019. január 17. 06:40 2019. jan. 17. 06:40

Újítsák meg a felsőoktatás egyik sikertörténetének számító CEU amerikai felsőoktatási akkreditációját – javasolta a Johns Hopkins Egyetem és a CEU felsőoktatási akkreditációját végző értékelő bizottság elnöke. A nyolcfős testület döntése júniusban várható.  Közben a CEU folytatja elköltözésének előkészületeit Budapestről Bécsbe.

„A CEU egyenrangú a világ legjobb egyetemeivel” – szögezte le Ron Daniel, aki tudatta, hogy az egyetem „sikeresen megfelel a Middle States Commission on Higher Education (MSCHE) akkreditációs feltételeinek és tagsági követelményeinek”. Annak eredményessége kifejeződik a világ minden tájáról érkező diákjainak számában, kiválóságában és sokszínűségben, s abban, hogy „bizonyítottan képes arra, hogy diákjait sikeres és tudatos vezetői szerepre készítse fel minden területen”.

A testület  elismerte a CEU elkötelezettségét egy átfogó oktatási program fejlesztése és a tanulásközpontú oktatás iránt. Ez mind hozzájárult ahhoz, hogy 2018-ban a CEU a világ 51-100 legjobb egyeteme között szerepel a QS ranglistáján a történelem, filozófia, politikatudomány, szociálpolitika és szociológia tantárgyakban, és a 200 legjobb között közgazdaságtan és jogtudomány terén.

Az egyetem tudósainak kiváló a teljesítménye: csak a 2017-18-as tanévben közel 7.5 millió eurónyi kutatási támogatást nyertek külső forrásokból. A CEU 2004 óta jogosult európai kutatási támogatásokra, azóta az intézmény 16 projektjét támogatta az Európai Kutatási Tanács (ERC), és több mint 120 külső finanszírozású kutatási együttműködésben vett részt az egyetem.

A vizsgálat

Az akkreditációs folyamat során az egyetem minden területének képviselői, az oktatók, a vezetőség, és a diákok is aktívan részt vettek az intézmény működésének önkritikus felmérésében. A CEU 2018 decemberében nyújtotta be önértékelési beszámolóját. A következő lépésben a bizottság tájékoztatja a vizsgálat eredményéről a Middle States Commission on Higher Education-t. Az akkreditációs bizottság döntése júniusban várható.

 

Közben a CEU már megkezdte a költözését Bécsbe, pontosabban annak előkészítését, miután minden amerikai akkreditációjú programját az osztrák fővárosban indítja el 2019 szeptemberében, mivel a Lex CEU értelmében nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től. Enyedi Zsolt, rektorhelyettes  a Hírklikknek január elején azt mondta: „Érdeklődve várjuk a felsőoktatási törvényből fakadó következő lépést, az Oktatási Hivatal hivatalos vizsgálatának az elindítását, arról, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemek, így a CEU teljesítik-e a törvény szabta feltételeket”. Hozzátette: az államigazgatásnak ugyanúgy kellene eljárnia, mint az elmúlt években tette, amikor ellenőrizte a papírok meglétét.

Forrás: Hírklikk