Már 10 milliárdba fáj Orbánnak a megugrott munkanélküliség

HírKlikk 2020. május 26. 09:34 2020. máj. 26. 09:34

Áprilisban már 10 milliárd forintot kellett kifizetnie az Orbán-kormánynak a különböző munkanélküli ellátásokra és már a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban is hiány mutatkozik. Ennek ellenére, 36,5 milliárdot csoportosítottak át a határon túli gazdaságfejlesztési alapba.

A Magyar Államkincstár adatai szerint, áprilisban a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból fizetett passzív kiadások összege 10,1 milliárd forint volt – ez jelentős emelkedés a márciusi 7,6 milliárdhoz képest – írja az mfor.hu.

Ez az előirányzat az álláskeresési járadékot, a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt, valamint az ellátások megállapításával kapcsolatos útiköltség-térítést és az ellátásokkal összefüggő közvetlen költségeket foglalja magában. Ez a 10,1 milliárd forint kiugróan soknak számít, hiszen tavaly ilyenkor, csak 7,2 milliárd forint kiadás terhelte a költségvetést. Pedig a kormányfő és miniszterei többször elmondták: nem hisznek a segélyekben, sőt, Orbán többször is megígérte, hogy annyi munkahelyet fog teremteni, amennyit elvesztettek.

Palkovics László innovációs miniszter a hétvégén beszélt arról, hogy a járvány hatásaként, jelenleg 170 ezer ember kap munkanélküli segélyt vagy jövedelempótló támogatást, de a kormány gazdaságvédelmi akciótervének legfontosabb célkitűzése a munkahelyek védelme, illetve újak teremtése. Ha pedig a versenyszférában nem lehetséges, akkor a közfoglalkoztatásban kínálnak munkalehetőséget. A jelenleg így foglalkoztatott 82 ezres létszámot akár 200 ezerre is lehet növelni.

Az állami kiadások növekedését mutatja, hogy összességében már mínuszos a Nemzeti Foglalkoztatási Alap: a bevételi oldalon csak 124,8 milliárd forint szerepel, míg a kiadási oldalon 125,7 milliárd forint. Márciusban ez még másként volt. 6 milliárd forintos többletet is mutatott: 96,4 milliárd forint bevételből csak 90,7 milliárd forintot fizetett ki márciusban. Itt nem a bevételi oldal volt a sok (a bruttó bérből levont egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék a fő bevétel), hanem a kiadási oldal kevés. Tehát márciusról áprilisra a 6 milliárd forintos többletből közel egymilliárd forintos hiány jött össze.

Forrás: mfor.hu