Már csak Orbán az akadálya, hogy csatlakozási tárgyalások kezdődjenek Ukrajnával

HírKlikk 2024. május 22. 18:40 2024. máj. 22. 18:40

Az EU és Ukrajna eltökélten igyekszik elérni, hogy még júniusban megkezdődjenek a hivatalos csatlakozási tárgyalások, és így fokozódik a Magyarországra gyakorolt nyomás, hogy adja fel az ezzel szembeni ellenkezését – írta a Politico amerikai portál európai kiadásában.

A Politico öt tájékozott, de neve mellőzését kérő diplomatára hivatkozva azt írta: a kulisszák mögött mind az EU, mind Kijev intenzíven dolgozik azon, hogy rábírja a magyar kormányt: járuljon hozzá a tárgyalások június 25-i megkezdéséhez. Ez erkölcsi lökést adna az orosz invázió ellen harcoló Ukrajnának, és a decemberi csúcson az unió már ki is nyilvánította szándékát, de az eljárást feltartóztatja Budapest ellenkezése.

A nyilatkozó diplomaták szerint mind Brüsszel, mint Kijev intenzív kétoldalú tárgyalásokat folytat Magyarországgal, és foglalkozik az ukrajnai magyar kisebbséggel kapcsolatos aggályokkal is. Az egyik idézett diplomata úgy vélekedett, hogy Magyarország el akarja tenni az útból a kérdést, még mielőtt átveszi a féléves soros elnökséget. Azt mondta: Brüsszelben úgy érzékelik, hogy ezt Budapest nem teszi meg a június 9-i európai választás előtt, mert esetleg kampánytémává válhatna. 

A folyamat következő lépése egy Ukrajnával tartandó kormányközi konferencia lenne – ez jelezné a csatlakozási tárgyalások kezdetét. Ehhez azonban előbb a tagállamoknak el kell fogadniuk az úgynevezett tárgyalási keretet, amelyről azóta folyik a vita, amióta a bizottság a dokumentumot márciusban megküldte a tagállamoknak. A megbeszélések technikai szinten eddig jól mennek, és arra lehet számítani: a tervezetet a következő hetekben megküldik a tagállamok nagyköveteinek, hogy kiköszörülhessék a leginkább zavaró témákat.

Ukrajna és a támogatói azt sürgetik, hogy ezt a kormányközi konferenciát tartsák meg még a magyar soros elnökség kezdete előtt. Eddig Orbán Viktor volt Ukrajna uniós támogatásának a legfőbb akadályozója, és Budapest több garanciát akar az ukrajnai magyar kisebbség védelmére.

Belgium június 25-re tervezi a kormányközi konferenciát, de az egyik idézett diplomata rámutatott, „Mint mindig, ezúttal is lehetetlen megjósolni, hogy mit lép Magyarország, mindaddig, amíg azt magától Orbántól nem halljuk”.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom