Kásler: ez történelmi jelentőségű lesz

HírKlikk 2021. január 16. 06:58 2021. jan. 16. 06:58

„Újabb mérföldkőhöz érkezett a készülő Hunyadi-film. Robert Lantossal, Bán Jánossal és Krskó Tiborral áttekintettük az eddigi munkát és a produkció előtt álló feladatokat. A járvány ugyan számukra is okozott némi fennakadást, de immár zajlik a szereplőválogatás" – írta Facebook posztjában Kásler Miklós.

Az emberi erőforrások minisztere úgy folytatta: „örömmel tölt el, hogy évtizedes kihagyások után, az animációs filmek mellett az első, hiánypótló történelmi játékfilm létrejöttét a kezdetektől támogathattam. Meggyőződésem ugyanis, hogy a készülő film történelmi jelentőségű lesz, hiszen nemzetünk históriájának egy olyan fejezetét tárja majd a nézők elé, amely során a muszlim, török támadásokkal szemben, Európa és az európai kereszténység védőbástyáját jelentette Magyarország."

„A finanszírozási kérdések lezárásával, bízom benne, hogy a nagyközönségnek mihamarabb lehetősége nyílik filmvásznakon látni az alkotást. A készítőknek pedig kívánom, hogy a munkájuk gyümölcsét nagy siker övezze!" – tette hozzá Kásler.

A Hunyadi-film készítése pár éve elakadt. A rendezője, Szász János el is hagyta a produkciót, miután a kormányközeli média támadta a készülő filmet és történelmietlen fantasy-nek titulálták. Tavaly szeptemberben Kásler Miklós már azt jelentette be, hogy „az ezeréves Magyarország történetéhez méltó alkotások” készülnek. Év végén be is mutatták ennek bizonyságául a pozsonyi csatáról szóló animációs filmet, amit az állami pénzekkel bőségesen ellátott, Kásler Miklós-féle Magyarságkutató Intézet készített. Ezt pedig követi hamarosan a Magyarságkutató még 12 hasonló alkotása.