Már itt van a Covid-19, jön az influenza „A” variánsa

Somfai Péter 2024. október 13. 07:15 2024. okt. 13. 07:15

​​​​​​​Egyre több a covidos és az influenzás beteg – erősítette meg a Hírklikknek nyilatkozó háziorvos. dr. Somos Éva, a mintegy kétezres betegkörrel rendelkező II. kerületi orvos szerint a járvány terjedésének a központjai a gyermekintézmények lesznek. A leegyszerűbb védekezés pedig a maszkviselés. A központi adatok értelmében ezen a héten akut légúti fertőzés tüneteivel 228 ezer, influenzaszerű megbetegedéssel pedig 18 600 beteg fordult orvoshoz, főleg a koronavírusos betegek száma jelentős.

Kell-e aggódni az újabb járvány és a szokásos őszi betegségek miatt?

Valóban látványosan megnőtt az akkut légúti fertőzés tünetével jelentkező betegek száma. Naponta mintegy kéttucatnyi betegtalálkozásból nyolc-tíz esetben derül ki a Covid a személyes vizsgálatnál, de feltételezhető, hogy a telefonon tanácsot kérő betegek tünetei mögött is akár a Covid 19 új variánsát, vagy a most megjelent influenza vírust lehet gyanítani. Annyiban kell csak aggódni, hogy a mostani vírusvariáns csak az „esendő korosztályra”, tehát a krónikus betegségben szenvedő, 60 évnél idősebb, rossz állapotú betegekre lehet veszélyes.

Csak „gyanítani” lehet a covidos betegek számát?

Sajnos igen. A felnőtt betegeim egy része nem engedi meg, hogy elvégezzük a szükséges tesztet, mert ha kiderül, hogy nem egy „sima” felsőlégúti hurut okozza a rossz közérzetüket, betegállományba kell vennünk őket, hogy ne tudják a munkatársaikat tovább fertőzni. Ettől pedig idegenkednek, sokan attól tartanak, hogy ha kiesnek a munkából, akár el is veszíthetik az állásukat. Az a baj, hogy úgy érzik, rájuk nem igazán veszélyes ez a kórokozó, jó kondícióban vannak, ezért nem eléggé egészségtudatosak. Nem vesznek fel maszkot, betegen is elmennek dolgozni és viszik tovább a fertőzést. 

A gyerekekkel mi a helyzet? 

Az ő esetükben a szülők engedékenyebbek, ha a teszt kimutatja a vírust, a legtöbben otthon tartják a gyermeküket. Akinek a munkája nem engedi meg, hogy akár csak néhány napra hiányozzon a munkahelyéről, nincs kire bízni a beteget, enyhébb tünetekkel beviszi a csemetéjét az óvodába, iskolába. A szülők nem is nagyon aggódnak emiatt, mert a gyerekek viszonylag gyorsabban kilábalnak belőle, mint a felnőttek. Egy-két nap alatt túlesnek a felső légúti fertőzésen, de azzal nem számolnak, hogy a felnőtteknél, a nagyszülőknél elő szoktak jönni az elhúzódó panaszok is.

Az iskolások mennyire vannak kitéve most a járványnak?

Fel kell készülni arra, hogy a járvány terjedésének a központjai a gyermekintézmények lesznek.  Az iskolában terjed legjobban, a gyerekek nem viselnek maszkot, hazaviszik a betegséget a szülőknek, a nagyszülőknek, mert otthon össze vannak zárva, nem szellőztetnek eleget. 

Készüljünk egy újabb „maszkos szezonra”?     

A járvány kordában tartásának ez volna az egyik leghatásosabb és legegyszerűbb módja. Az ázsiaiak maszkviselés dolgában mennyivel előttünk jártak, mi pedig kinevettük őket, hogy óvatosságból nem szálltak fel a zsúfolt metróra sem. Az ázsiai országokban már korábban is elterjedt volt a maszkviselés. Aki úgy érzi, hogy megfázott, máris maszkot viselt a munkahelyén, mert így írja elő a munkafegyelem. Maszkot visel ő is, hogy megóvja a többieket is, nehogy a betegség másokat is levegyen a lábáról, és csökkenjen a termelés. A dolog másik oldala: sokkal egészségtudatosabban nevelik őket. Amikor hordtunk maszkot, és gyakoriak voltak Covid-tesztelések, akkor itthon is sokkal könnyebb volt bármilyen felső légúti betegség terjedését csökkenteni.

A közeljövőben az influenza vagy a Covid fenyeget jobban? 

Gyakorlatilag nagyon nehéz a tünetek alapján megmondani, melyik beteget, milyen vírus támadta meg, mert a tünetek nagyon hasonlóak. Ebben az újabb járványperiódusban már a koronavírus fertőzések sem olyan típusosak, mint korábban voltak, amikor elment szaglás és az ízérzés. Ezek a mostani mutánsok már nem produkálnak ilyen karakterisztikus tüneteket, hanem ugyanolyan általános panaszokat okoznak, mint az influenza.

Van egy újabb járvány is a láthatáron, amiről kevesebb szó esik. A szamárköhögés.

Hát igen. Alattomosan terjed. A saját praxisomban sincs pontos képem erről, mert a felnőtt korosztály esetében nem tudjuk pontosan detektálni a betegség jelenlétét. Nem áll rendelkezésünkre ehhez elegendő teszt, és ami van, azt sem finanszírozza a biztosító. Nem tudunk minden köhögéssel jelentkező beteget erre is szűrni, mert a tesztek nem olcsók, a betegekkel kellene megfizettetni, és ezt nem mindenki tudja vállalni. A patikában sem árulnak ilyen speciális teszteket. Azt a napi gyakorlat alapján már nagy pontossággal el tudjuk dönteni, hogy a panaszokat általában „csak” az influenza, vagy „csak” a koronavírus okozza, azt az egy-két darab speciális tesztet, amit kapunk, arra tartalékoljuk, ha olyan súlyosabb tünettel jelentkező beteg érkezik, akinél nagy valószínűséggel szamárköhögés állhat a háttérben.

Elterjedt az a hiedelem, hogy ilyenkor, járványos időben, a kórházak lehetnek a fertőzés gócpontjai. Érdemes inkább halasztani a halasztható beavatkozásokat? 

A halaszthatatlan műtéten nincs mit gondolni. Hogy mi a helyzet az olyan beavatkozásokkal, amelyek ráérnek a járvány lecsengéséig is? Nem gondolom, hogy a magyar egészségügyben olyan állapotokkal kellene számolni, mint amit ez a hiedelem – mert csak erről van szó – sugall. Amikor valaki bemegy egy kórházba, leszűrik a keringő valamennyi vírusra vonatkozóan, s akinek bármilyen olyan tünete van, ami fertőző betegség gyanújára adhat okot, azt még alaposabban megvizsgálják. Nem csak teszteket készítenek a vérkép is sok mindent elárul. Ha valakinek csak egy ártalmatlan náthája van, akkor is a süllyedéses paraméterek megjelennek a laborleletében, és nem operálják meg az illetőt. De életmentő műtétet akkor is elvégeznek, ha a betegnek kimutatott Covid fertőzése van. Persze minden kezelés mögött vannak veszélyek: a kórházi fertőzéseket a világon mindenütt kockázatként kezelik. Erre mondják, isten kezében vagyunk… 

Hamarosan megérkeznek az új Covid és influenzavakcinák, a beszerzésük már folyamatban van, jelentette be a védőoltási osztály vezetője. 

Igen, ezt a hírt már mi is hallottuk, és nagyon várjuk a vakcinákat. Ahhoz, hogy hatékony legyen, az ellenanyagot időről-időre aktualizálni kell, hozzá kell igazítani a vírus tulajdonságaihoz. Az idén az influenza ’A’ variánsa fog támadni. Ha megérkeznek a gyógyszerek, a veszélyeztetett korosztályokat influenzával együtt covid ellen is oltani fogjuk. 

 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom