Már köröznek a befektetők a gyengélkedő hotelek felett

HírKlikk 2021. augusztus 5. 06:12 2021. aug. 5. 06:12

Idén még nem, de jövőre annyira olcsó lehet több hazai hotel, hogy megéri megvenni őket. A hitelmoratóriumból kijövő tulajdonosok vagy üzemeltetők sorsa a negyedik hullám erejétől is függ.

Debrecenben négy hotel építése is zajlik, Mészáros Lőrinc érdekeltsége most fut neki a lakitelki wellness szállodának, Budapesten épp ma, vagyis szerdán mutatkozik be a Westend City Centerben a volt Hilton átalakításával elkészült Crowne Plaza, egy török beruházó a napokban adta át az ötcsillagos hoteljét az Erzsébet híd pesti lábánál. Ezen kívül a NER-hez erősen kötődő vállalkozások az Andrássy úton nyitnak hamarosan új hoteleket. Ennek alapján nem úgy tűnik, mintha a padlón lenne a szállodaipar. Pedig de! – írja az Mfor.hu.

Nagyobb a baj a magyar hotelpiacon, mint hat-nyolc hónappal ezelőtt gondolták. A teljes felépülést már nem 2023-ra, hanem 2024-2025-re teszi a legtöbb szakember. Nagyon sok múlik azon, hogy lesz-e újabb vírushullám és az milyen mértékű és lefutású lesz. A nemzetközi szabadidős és üzleti turizmusnak jobban kitett Budapest (akárcsak Bécs vagy Prága) sokkal nehezebben küzdheti ki magát a válságból, mint a vidéki hotelek és resortok, illetve azok a városok, ahol van komoly belföldi kereslet.

Takács Péter, a VLK Cresa tanácsadó cég befektetési igazgatója szerint a fővárosi hotelek életét nagyban befolyásolja, hogy milyen gyorsan alakulnak ki az Európai Unióban a rendezett és átlátható utazási szabályok. Tömeges városi turizmus ezek nélkül elképzelhetetlen.

Gyors értékesítésről még a bajba jutott hotelek esetében sem beszélhetünk, mert alacsony a kereslet és túl alacsonyak a felajánlott vételárak. Nagyobb tranzakciókra inkább 2022-ben, ott is inkább a második félévtől lehet számítani, a hitelmoratórium és az utazási kereslet együttes alakulása fogja ezt nagymértékben meghatározni.

Budapest van tehát a legnagyobb bajban. Ugyanakkor vidéken sem felhőtlen a szállodások élete. A kevésbé jó helyen lévő vagy rossz műszaki állapotú ingatlanok leértékelődőben vannak. Egyre gyakoribb, hogy a harmadlagos lokációkban található hotelek tulajdonosai alternatív hasznosításon gondolkodnak. Ez nemzetközi gyakorlat, több ilyen ingatlanból lehet kollégium vagy munkásszálló.

Takács Péter úgy látja, hogy a hazai piachoz még mindig óvatosan állnak hozzá a befektetők. A belvárost továbbra is keresik, főleg a működő hoteleket, de már nem erőltetik a belvárosi fejlesztési telkek és komplett átépítést igénylő ingatlanok megvételét, még akkor sem, ha jelentős árengedménnyel kínálják azokat. Érzékelik a kivitelezési költségek hihetetlen emelkedését és még túl sok a bizonytalanság a turisztikai keresletben ahhoz, hogy gyorsan belevágjanak.

A megtérülési mutatók becslésekor a 2019-es év végi teljesítmény 80 százalékát veszik a jövőbeni reális teljesítmény alapjául és azzal számolnak, hogy a következő két év eredménye közel nulla lesz. Az értékbecslések szerint komoly értékcsökkenések lesznek. Egyébként Kelet-Európában mintegy 20 százalékos átlagos értékcsökkenést tapasztalni.

Forrás: mfor.hu