Már közelünkben a koronavírus új mutánsa

HírKlikk 2021. november 27. 14:05 2021. nov. 27. 14:05

Csehországban és Németországban is találtak gyanús eseteket, az egészségügyi hatóságok az új szupervariánsra, az Omikron névre keresztelt koronavírus-mutációra gyanakodnak. További tesztekre van még szükség, hogy bizonyított legyen a variáns jelenléte.

Kai Klose cseh egészségügyi miniszter elmondta, hogy éjszaka több Omikron-típusú mutációt fedeztek fel egy Dél-Afrikából hazatérő utazó szervezetében. Folyamatban van a vírusvariáns szekventálása – írja a Portfolió.

Németországból is aggasztó hírek érkeztek: az egyik hesseni tartományi miniszter kijelentette, nagyon valószínű, hogy az Omikron már megjelent Németországban. Kai Klose elmondta, hogy az éjszaka több Omikron típusú mutációt fedeztek fel egy Dél-Afrikából hazatérő utazó szervezetében

Az MTI korábban beszámolt arról is, hogy több tucat, koronavírussal fertőzött személy érkezhetett az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtérre Dél-Afrikából a KLM holland légitársaság két járatán. A tájékoztatás szerint most minden, pozitívnak tesztelt utast további szűrővizsgálatnak vetnek alá, hogy kiderítsék, vannak-e közöttük olyanok, akik a koronavírus új, Omikronnak elnevezett dél-afrikai variánsával fertőződtek meg.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) Omikron-variánsként hivatkozott a mutációra péntek esti közleményében. Előzőleg csak a dél-afrikai szakemberek által jelzett B.1.1.529 kód volt ismert. 

Forrás: Portfolio