Már látszik a maszkhasználat eredménye, de messze még a járvány vége

HírKlikk 2021. november 24. 11:30 2021. nov. 24. 11:30

Már látszik, hogy a maszkhasználat lassította a járvány terjedését, de még nincs itt a tetőzés, és csak átmenetinek mutatkozik az őszi szünet fékező hatása – szűrte le a legfrissebb adatokból Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője legújabb prognózisában.

Számításai szerint legkorábban február elejére normalizálódhat a járványhelyzet. Most még azonban három hetente duplázódik az esetek száma, és a halálozás. Bár a következő három hétben ez a folyamat is lassul. A múlt hétről e hétre 28 százalékkal nőtt az esetek száma

Mint azt Vattay Gábor a Népszavának elmondta: az iskolai őszi szünet hatása először a november 8-9.-ei kórházi adatokban kezdett látszani, és a lassulás időtartama nagyjából megegyezik a szünet tíz napos hosszával, azaz körülbelül november 19-ig tartott. Megjegyezte: ha az őszi szünetet még egy héttel meghosszabbították volna, akkor már szilveszterkor nem lenne lényeges járvány.

Az időközben elrendelt újabb szigorítások miatt, azonban három hét múlva tovább lassulhat a vírus terjedése. Így a felmenő szakasz még akár három további hetet is húzódhat, a normalizálódás pedig kétszer ennyivel távolabb, február közepére tolódik.

Mint emlékezetes, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt csütörtöki kormányinfón azt mondta: a járvány negyedik hulláma november végén, december elején tetőzhet. Hozzátette: hogy kormányzati járvány-matematikusok már erre hétre lehetségesnek tartották a tetőzést.

Vattay Gábor szerint a kórházba bekerülők száma arányos azzal, hogy most milyen rátával halad a járvány. A kikerülők létszáma pedig azzal arányos, hogy 14 nappal korábban milyen volt a járvány rátája. Mint mondta, ennyi idő kell, hogy valaki jobban legyen vagy meghaljon és kikerüljön a kórházból. Amennyiben bekövetkezik a tetőzés, a kórházba kerülők napi száma még egy ideig növekszik, és csak a csúcsot követő körülbelül egy hét múlva áll meg, majd csökkenni kezd.

A járvány lassulására még valószínűleg várni kell, mert a Nemzeti Népegészségügy Központ kedden közzétett adatai szerint a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja továbbra is magas, a minták többségében emelkedik.

Forrás: Népszava