Már megint kimaradunk az uniós megoldásból

HírKlikk 2019. december 3. 18:56 2019. dec. 3. 18:56

„Döntő fontosságú, hogy történjen végre valami, mert a szélrózsa minden irányából nyomás mutatkozik a migráció terén, és ha ezt a kérdést nem rendezzük észszerűen, akkor sokan el fognak indulni” – szögezte le a német belügyminiszter, akinek újabb javaslatát a menekültek kezelésére jól fogadták a tagállamok, kivéve  Magyarországot és Lengyelországot. „Nem lehet egyfelől Európa támogatását akarni, másfelől nem vállalni szolidaritást, amikor a menekültekről van szó” – szögezte le a Horst Seehofer .

A javaslat szerint a menekültek ügyét az EU külső határánál kell vizsgálni, és csak azokat kell továbbengedni, akiknél jó esélyt látnak a kérelem elfogadására, és akik nem veszélyeztetik a közbiztonságot. Számukra kijelölnének egy országot – számol be a Frankfurter Allgemeine Zeitung neten még nem olvasható cikkében.

Magyarország és Lengyelország azonban világossá tette, hogy a jövőben sem fogad be menekülteket. Seehofer azonban sürgősnek nevezte a döntéseket. Úgy vélte, hogy a „készségesek csoportja” máris elkezdheti a munkát, „ha elég nagy csoportról van szó, akkor el kell kezdeni, és nem kell kivárni, amíg mind a 27 tagállam konszenzusra jut” – húzta alá. 

Margaritas Schinas, az EU Bizottság alelnöke ezzel egyetértett, Ylva Johans, a belügyekben illetékes biztos pedig rámutatott, hogy sok tagállam kész az újrakezdésre. Ő és Seehofer egyébként csütörtökön szándékoznak konzultálni a tagállamokkal, és azt tervezik, hogy március elejéig előterjesztenek egy „Migrációs és menedékügyi paktumot”.

Jól fogadták Seehofer javaslatát a tagállamok belügyminiszterei is. A megbeszélés a tervezettnél jóval tovább tartott és diplomáciai források szerint, különösen a déli külső határon elterülő tagállamok üdvözölték, hogy Seehofer könnyíteni akar a helyzetükön.