Már megjelent a Flurona, de még semmit nem tudunk a kettős fertőzésről

NVZS 2022. január 4. 17:43 2022. jan. 4. 17:43

„Sajnos egyelőre semmit nem tudunk arról, hogy milyen következményekkel jár, ha valaki egyszerre fertőződik meg a korona- és az influenzavírussal, nem tudjuk, hogy a kettős fertőzésnek van-e komolyabb hatása, az azonban biztos, hogy nagyon kell vigyáznunk magunkra, fel kell venni az oltásokat, szedni kell a D-vitamint és meg kell tenni minden óvintézkedést” – szögezte le portálunknak Pusztai Erzsébet. Izraelből jelentették az első igazolt kettős fertőzést, de már tavaly is voltak hírek ilyen esetről.

A Times of Israel is beszámolt arról a terhes nőről, aki – első igazolt esetként – kettős fertőzésen esett át: egyidejűleg betegedett meg koronavírusban és lett influenzás. A hölgy egyébként nem volt beoltva sem egyik, sem másik ellen.

Habár ezt deklarálják első igazolt esetként, valójában már tavaly tavasszal érkeztek hasonló esetről hírek az Egyesült Államokból. Egy négytagú családot érintett a fertőzés New-Yorkban. 

A mozaikszóval Fluronának (influenza+korona) elnevezett kettős fertőzést az Egészségügyi Világszervezet is elismerte, de kérdés, mennyire veszélyes, mennyiben befolyásolhatja a világszerte még mindig dúló Covid-járványt? Pusztai Erzsébet korábbi egészségügyi államtitkárt, egészségügyi szakértőt kérdeztük.

Aki nem tudott erre válaszolni, egyszerűen azért nem, mert – mint elmondta –, a kettős fertőzésről még nincsenek adatok. Az eleve ritka, hogy egyszerre kétféle vírus fertőz meg valakit, de az igazi kérdés nem ez, hanem az, hogy mi ennek a következménye: súlyosabb vagy nem a betegség – fejtegette. Erről azonban egyelőre semmi adatot nem talált, csak azt, hogy a szóban forgó izraeli nő szervezetében laboratóriumban kimutatták mindkét vírust. De azt, hogy van-e külön jelentősége a kettős fertőzésnek – nos, erre egyelőre nincsenek válaszok.

S hogy mi az, amit a kettős fertőzés megjelenésének a tényéből okulnunk kell? Pusztai Erzsébet szerint azt, hogy nagyon kell vigyázni magunkra. Fel kell venni mind a Covid-, mind pedig az influenza oltást (akkor is, ha egyelőre nincs jele influenzajárványnak idehaza), emellett – lévén tél – szedjük a D-vitamint, s persze minden óvintézkedést kövessünk, így hordjunk maszkot, tartsunk távolságot, húzta alá.