Már szemészek és pszichiáterek látják el a súlyos betegeket a Covid-osztályokon

HírKlikk 2020. október 31. 11:50 2020. okt. 31. 11:50

A biztonságos betegellátást veszélyezteti a kormány késlekedése – írta a Magyar Orvosi Kamara Pintér Sándornak. Azonnali egyeztetést kérnek a belügyminisztertől.

Elhibázott a kormány elképzelése és kommunikációja az egészségügyi szolgálati jogviszony átalakításáról az orvosok többsége szerint – ezt írta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy Pintér Sándornak címzett levélben, vette észre a hvg.hu. A MOK egy felmérést végzett az orvosok körében a kormány terveiről, ezt követően fordultak a belügyminiszterhez.

A kormány azt állította, hogy a törvény és a végrehajtási rendeletek kidolgozásába bevonta a kamarát. A MOK most azt írta: a törvény kidolgozásába nem vonták be őket, a végrehajtási rendeletek kidolgozásához pedig „sürgősen valódi egyeztetésekre van szükség”. Ezért arra kérik Pintért, hogy még a hét végéig küldje meg nekik az egyeztetések pontos menetét.

A MOK a levélben hangsúlyozza:

A kormány intézkedései váratnak magukra. Olyan helyzetbe hozzák az orvostársadalmat, ami nem csupán méltatlan, hanem a biztonságos betegellátást veszélyezteti. ... Miközben a kórházban és lélegeztetőgépen lévő betegek száma egyre nő, a Covid-osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el.

Forrás: hvg.hu