Már Szingapúrban és Tokióban is jött létre hétvégi magyar iskola

HírKlikk 2024. április 15. 10:55 2024. ápr. 15. 10:55

A hétvégi magyar iskolák a magyar közösségek motorját jelentik, hiszen azzal, hogy a szülők beadják oda tanulni a gyermekeiket, maguk is az egyesület részévé válnak – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Potápi Árpád János kiemelte, a gyermekek így megőrzik identitásukat, amelyet a kormány az iskolák által meg tud erősíteni. Hozzátette, ehhez az országvezetés minden rendelkezésére álló segítséget megad, legyen szó szakmai támogatásról vagy pályázatok kiírásáról.

Megjegyezte, ezek a hozzájárulások sokszor kis összegek, de egy-egy egyesület vagy hétvégi iskola számára a „túlélést jelentik". Elmondta, egyes helyeken öt-tíz gyermek jár hétvégi iskolába, viszont a nagy intézményekben két-háromszázan tanulnak, de például a bajorországi rendszerben csaknem ötszáz magyar diák vesz részt.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, a kormány minél több leendő magyar egyetemistára is számít a diaszpórából, ezért az országhoz közelebb – Ausztriában, Németországban – élő magyar gyermekeket ahhoz is hozzásegítik, hogy akár magyar érettségit tudjanak tenni.

Az államtitkár ismertette, a hétvégi iskolák számára rendezvények szervezéséhez kiírt 500 millió forintos keretösszegű pályázatra csaknem 1 milliárd forintos támogatási igény érkezett. Hozzátette, a kormány igyekszik minden iskolán, egyesületen és közösségen segíteni.

A kiemelt rendezvényi támogatásokon túl, szakmai segítséget is nyújtanak,, emellett olyan szakmai találkozók megszervezését is segítik, amelyek egy-egy régióra vonatkoznak, akár Kanadában, az Egyesült Államokban vagy Angliában – mondta Potápi Árpád János.

Az államtitkár említést tett a Kőrösi Csoma Sándor Programról is, ahol 2013 óta ösztöndíjasok kilenc hónapon át segítik a hétvégi iskolák munkáját, emellett hamarosan kezdődnek a nyári táborok és a szabadegyetemek is. Ezek nemcsak szórakozási lehetőségek, hanem esély arra, hogy közéleti emberekkel, politikusokkal találkozzanak a fiatalok és szakmai előadásokat hallgassanak meg – mondta.

Hangsúlyozta, a kormány támogatja a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramját, amely tíz terminusban – pünkösdtől karácsonyig – várja a magyar fiatalokat és nevelőket.

Potápi Árpád János a Kossuth Rádió hétfő reggeli műsorában a 7. Hétvégi magyar iskolák találkozójáról szólva elmondta, mintegy 260 ilyen oktatási intézmény van a világon. Legutóbb Szingapúrban és Tokióban jött létre hétvégi iskola, de Szófiában is hoztak létre ottani magyarok egy ilyen tanintézetet – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, ezekben az iskolákban a gyermekek egyebek mellett magyar nyelvet és helyesírást tanulhatnak, emellett megismerkedhetnek a magyar történelemmel, kultúrtörténettel. A hagyományőrzésnek is nagy szerepe van, hiszen a gyermekek jeles néprajzi alkalmakra, egyházi és nemzeti ünnepekre is készülnek, fellépnek különböző közösségek előtt.

Potápi Árpád János a rádióinterjúban ismertette, a hétvégi iskolákban mintegy 11 ezer magyar gyerek tanul, akikkel csaknem ezren foglalkoznak hétről-hétre. Megjegyezte, a Hétvégi magyar iskolák találkozóján Budapesten mintegy százan vettek részt, legmesszebbről a kaliforniai Oaklandből érkezett Magyarországra egy tanárnő, hogy az ottani iskolát képviselje.

Forrás: MTI