Már több mint 1,5 milliárd dózis vakcinát adtak be Kínában

HírKlikk 2021. július 23. 20:30 2021. júl. 23. 20:30

Már több mint 1,5 milliárd dózis koronavírus elleni vakcinát adtak be Kínában a lakosság körében – közölte a kínai egészségügyi hatóság pénteken.

 A Nemzeti Egészségügyi Hatóság adatai szerint az oltási kampány jelentősen felgyorsult: míg áprilisban húsz napba telt 100 millió adag védőoltás kiosztása, mostanra ugyanezt mintegy kilenc nap alatt elvégzik.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség beszámolója szerint július 8-áig összesen 22 féle kínai fejlesztésű oltóanyag lépett a klinikai tesztelés szakaszába a koronavírus okozta Covid19 betegség ellen. Kínában jelenleg négy vakcina rendelkezik feltételes piaci engedéllyel, és további három kapott engedélyt sürgősségi felhasználásra.

A kínai oltási kampány a 18 és 59 év közötti korosztály beoltásával kezdődött, majd fokozatosan terjesztették ki az idősebbekre. Július közepétől az ország több tartománya és régiója jelentette be, hogy tervbe vették a 12 és 17 év közötti korosztály beoltását is.

Kínai szakértők és tisztségviselők korábban úgy nyilatkoztak, hogy az 1,41 milliárdos népességű ország lakosságának 80 százalékát kell beoltani a koronavírussal szembeni nyájimmunitás eléréséhez.

A kínai szárazföldön jelenleg a dél-kínai Jünnan tartomány Mianmarral határos részén, valamint a közép-kínai Nanking városában vannak érvényben fokozott intézkedések a közelmúltban felbukkant, új Covid19-esetek miatt. Nankingban, Csiangszu tartomány székhelyén megkezdték a 9,3 milliós lakosság tömeges tesztelését, miután a város nemzetközi repülőterének dolgozói körében több fertőzöttet azonosítottak. A repülőtérre közlekedő metrót ideiglenesen leállították, és egyes lakónegyedeket vesztegzár alá helyeztek.

Forrás: MTI/Hírklikk