Már Ukrajnában is alacsonyabb az infláció, mint Magyarországon

HírKlikk 2023. szeptember 9. 11:45 2023. szept. 9. 11:45

A háború sújtotta Ukrajnában az élelmiszerek és az alkoholmentes italok átlagos árszintje augusztusban 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, a „lakhatás és közművek” kategóriában pedig átlagosan 3,7 százalékos, az egészségügyben 11,3 százalékos volt az árak/díjak emelkedése.

A lábbeli/ruházat termékcsoportban 1,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, mint 2022 augusztusában – idézi az ukrán statisztikai hivatal adatai alapján a Trading Ecinomics cikkét az üzletem.hu.

Összességében a júliusi 11,3 százalékról 8,6 százalékra lassult az éves inflációs ráta Ukrajnában 2023 augusztusában. s ezzel visszatért a háború előtti szintre: 2022. januárban kereken 10 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban.

Magyarországon legkésőbb az év végére, de optimista kormányzati várakozások alapján már októberre mérséklődne egy számjegyűvé a pénzromlás. Egyelőre még nem tartunk ott: a fogyasztói árak júliushoz képest 0,7 százalékkal emelkedtek augusztusban, és 16,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom