Már vegyi fegyverekkel is támadnak az oroszok

Nagy Mariann 2024. május 24. 07:10 2024. máj. 24. 07:10

Az ukrán katonák drónokra figyeltek fel, amelyek kis lövedékeket szórtak rájuk. Majd megkönnyebbülve tapasztalták, hogy a töltetek nem robbantak fel. Megkönnyebbülésük addig tartott, amíg megérezték a lövedékekből áramló erős klórszagot: mérgesgáz volt. A katonáknak égni kezdett a bőrük, nem láttak a könnyektől, a tüdejük megtelt füsttel, erősen köhögni kezdtek.

Katerina Sztepanenko, a brit Hadtudományi Intézet munkatársa szerint az oroszok 2023 elejétől kezdtek rendszeresen használni vegyi fegyvert, a katonaorvosok a bahmuti harcok idején tapasztalták ezt. Abban az időszakban a támadó csapatok különböző harctéri stratégiákat próbáltak alkalmazni, kiderítendő, melyik a leghatékonyabb: így akkor vetették be a robbanó drónokat és a Wagner féle zsoldoshadsereg katonáit is. Az új, immár sikeresnek bizonyult vegyi fegyvernek azután még sajátos írásos nyoma is maradt: az orosz 810-es számú brigád a Telegram csatornán posztolt büszkén gázt hordozó gránátjaikról.

A katonaorvosok az áldozatok tapasztalataiból és a szag leírásából Avdiivka közelében megállapították, hogy chloropicrinról, tiltott vegyszerről van szó, s ezt megerősítették a laboratóriumi vizsgálatok is. A szer mind emberekre, mind állatokra veszélyes. Attól függően, mennyi kerül a környezetbe és a szervezetbe, a gáz égeti a bőrt, nehezíti a légzést, ezzel megbénítja a katonák védekezését a támadással szemben. Mind ukrán orvosok, katonák, mind amerikai illetékesek, nemzetközi megfigyelők egyértelműen azt mondják: az oroszok növekvő mértékben használnak mérgesgázt a harcmezőn, hogy elősegítsék offenzívájukat a megmerevedett frontokon. „Ez a fegyver megnyomorítja és megöli az embert” – mondják a szakértők.

Az ukránok február 23. óta regisztrálják a gáz-támadásokat. A Wall Street Journal beszámolója szerint május elejéig csaknem 1900 esetet rögzítettek, azokból 450-et áprilisban. A hadsereg szerint ez nem a teljes képet jelenti, hiszen gyakran lehetetlen megállapítani, hol történt a támadás, nem tudnak mintát venni és a heves harcok miatt nem tudják megkérdezni a katonákat. Egy katonaorvos szerint voltak eseteik a frontkórházban, ahol minden második katonát gáz-sérülés miatt kellett kezelni. Amikor az oroszok megkapnak egy szállítmányt, azt azonnal és mindaddig használják, amíg el nem fogy. Mivel az említett vegyszer és valamennyi többi klór alapú, nehezebb a levegőnél és a talaj közelében lesüllyed. Amikor a gáz behatol egy lövészárokba, vagy fedezékbe, a szél nem távolítja el onnan, és a leülepedett, a földdel kevert gáz állandó veszélyt jelent. Ez ellen csak a gázálarc véd – miközben a katonáknak még így is elég terhet kell cipelniük. 

Az Egyesült Államok májusban szankciókat vezetett be orosz cégek ellen, azzal vádolják őket, hogy szerepük van vegyi fegyverek kidolgozásában és szállításában a hadsereg számára és ezek között a chloropicrin is szerepel. A vegyszert tiltja a vegyi fegyverek betiltásáról szóló nemzetközi egyezmény, amelyet annak idején Oroszország is aláírt. Robert Wood, az Egyesült Államok nagykövete az ENSZ–ben hivatalosan is bejelentette: „Megállapítottuk, hogy az orosz csapatok chloropicrint és más tiltott vegyi anyagokat használnak, hogy kiűzhessék az ukrán erőket megerősített állásaikból, a mérges gázok használata nem elszigetelt incidens”. Miután az amerikaiak bejelentették a szankciókat, Dimitrij Peszkov, Putyin szóvivője alaptalannak minősítette a vádat és azt állította, hogy Oroszország továbbra is teljesíti a nemzetközi egyezményből származó kötelességeit. 

Az orosz vezetés már régen alkalmazza a vegyi fegyvereket ellenfeleivel szemben. Ezzel öltek meg ott egy Nagy-Britanniába szökött hírszerzőt és a Navalnij ellenzéki vezető meggyilkolására irányuló első kísérletet is ilyen eszközzel végezték – de a Németországba szállított áldozat életét ott sikerült megmenteni. Navalnij azután máig ismeretlen körülmények között halt meg egy sarkvidéki orosz börtönben.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom