Marad Bécsben a CEU, de nem az eredetileg tervezett helyszínen

HírKlikk 2022. június 27. 20:10 2022. jún. 27. 20:10

A Közép-Európai Egyetem (CEU) Bécsben mégsem költözik oda, ahová eredetileg tervezték, mert a „Soros-egyetem” vezető testülete túlságosan költségesnek tartja, és nem látja megvalósíthatónak a tervet, ezért most új végleges helyet keres magának, de annyi bizonyos, hogy Bécsben marad – adta hírül a liberális bécsi Der Standard. A milliárdos és filantróp Soros György alapította egyetemet Orbán Viktor rezsimje üldözte el Budapestről.

Az eredeti terv szerint a CEU a Baumgartner Höhe negyedben lévő Otto Wagner egykori kórház épületeibe költözött volna. Azt, hogy az egyetem mindenképpen az osztrák fővárosban marad, egyaránt hangsúlyozta a város és az egyetem vezetése. Már korábban is kirajzolódott, hogy az egyetem letesz az eredeti tervről. A múlt héten a vezető testület tagjai megbeszélést folytattak Michael Ludwig bécsi polgármesterrel, de Shalini Randeria, az új rektor beiktatásán is általános téma volt már a kérdés. Egyelőre sem Bécs, sem az egyetem nem kívánt nyilatkozni a kérdésben, de mindkét fél hangsúlyozta, hogy az együttműködés jó – írja a Der Standard.

A CEU történetét ismertetve, a lap rámutatott: az egyetem az egyik legfontosabb eleme Soros György törekvésének, hogy Kelet-Európában meggyökereztesse a „nyitott társadalom” elvét és a demokratizálódást. A magánegyetem sokáig Budapesten működött, és nagyon jó hírnevet szerzett a jövő vezető személyiségeinek kinevelésében. „Ám Orbán Viktor, a magyar autokrata, aki fiatal korában maga is Soros-ösztöndíjban részesült, egyre fokozódó nyomást gyakorolt az egyetemre, mert meg akarja akadályozni, hogy Kelet-Európában propagálják a liberális eszméket.” Orbán ezzel egyidejűleg antiszemita felhangú kampányt indított, amelyben „leleplezte”, hogy Soros áll az állítólagos terv mögött, hogy Európa keresztény lakosságát muzulmán bevándorlókra cseréljék le. Ezért a CEU úgy döntött, hogy elhagyja az országot, és Bécsbe költözik emlékeztettek a szerzők, megjegyezve: az egyetem már működik Bécsben, egy volt bank épületében, amit öt évre béreltek ki.

Forrás: Hírklikk