Maradhat a Heineken vörös csillaga

HírKlikk 2018. április 11. 08:50 2018. ápr. 11. 08:50

Menczer Erzsébet, a Fidesz politikusa azért indított pert, mert úgy érezte, sérti a személyiségi jogait a Heineken vörös csillagos logója, ami őt a kommunisták vörös csillagára emlékeztette. Az ügyet a Győri Törvényszéken tárgyalták, ahol hétfőn első fokon elutasították a politikus keresetét.

A bíróság azt mondta ki, hogy tény, hogy a vörös csillag az önkényuralmi rendszert jelképezi, de az is tény, hogy nem ez az egyetlen jelentése, vizsgálni kell a vörös csillag felhasználásának célját is. A bíróság szerint, ha a vörös csillag sörösdobozokon van, az nem hozható összefüggésbe az önkényuralmi rendszerrel - írja a Kisalföld.

A vörös csillagról szóló jogi vita egy éve, 2017 márciusában kezdődött, tegnap a győri bíróságon viszont egészen gyorsan véget ért. Igaz, egyelőre nem jogerősen.

A Győri Törvényszék bírája elutasította a fideszes politikus kérelmét, jogilag azzal az indokkal, hogy Menczer személyiségi jogait a polgári törvénykönyv szerint csak akkor sérthetné meg a Heineken, ha a felperes személyében is érintett lenne. Erről viszont nincs szó, így jogi alapja sincs egy ilyen kérelemnek. 

Az ítélet nem jogerős, Menczernek 15 napja van fellebbezni.

Forrás: Kisalföld