Márciustól már azonnal az utalt pénzhez juthatunk

HírKlikk 2020. január 26. 15:35 2020. jan. 26. 15:35

Március 2-án elindul az azonnali fizetések rendszere. Alapszolgáltatásként 10 milliós összeghatárig néhány másodperc alatt teljesülnek a lakossági és vállalkozói egyedi átutalások az év minden napján, éjjel-nappal – mondta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára – az M1 aktuális csatornán – vasárnap.

Mintegy 30-40 milliárd forintot és sok százezer munkaórát fordított az átállásra a bankszektor. A kétszintű bankrendszer kialakítása óta, egy közös cél érdekében, ez a legnagyobb közös fejlesztése a szektornak – mondta a főtitkár.

Eddig minden bank rendszeres időközönként küldte az elindított utalásokat a Giro Zrt.-nek, amely szétválogatta, majd továbbküldte azokat. Az új rendszerben nem lesz szortírozás, az elindított utalás az optikai kábeleken át, nyomban a címzett pénzintézetnél lesz – ismertette a szakember.

Hozzátette: várhatóan visszaszorul a készpénzhasználat, egy-két éven belül már a piacon a zöldségesnél is azonnali átutalással fizetünk. Semmi szükség nem lesz arra, hogy készpénzt vigyünk magunkkal és az apróval bajlódjunk. Az új rendszer gazdaságfehérítő hatása pedig – adóbevételek formájában – akár évi 400-500 milliárdos hasznot is eredményezhet a költségvetésnek.

Forrás: MTI/Hírklikk