Marhavagont kapott a Horthy-éltetésért Lázár a vadászkastélya elé

HírKlikk 2023. szeptember 23. 18:30 2023. szept. 23. 18:30

Lázár János Hódmezővásárhely melletti luxuskastélyánál jártunk, hogy vigyünk neki egy marhavagont, illetve annak egy kicsinyített mását – kommentálta a Facebook-oldalán egy közéleti aktivista tegnapi akcióját, amellyel Lázár János szeptember 3-án Kenderesen mondott szavaira akartak társaival reagálni. A beruházási miniszter Horthy-t kivételes államférfinek nevezte, a marhavagonnal erre válaszul a holokausztra és abban játszott szerepére emlékeztetették a hódmezővásárhelyi politikust.

Marhavagont vittek Lázár János batidai vadászkastélyához tegnap – szúrta ki az akcióról írt beszámolót a Facebook-on a hvg.hu. Keresztény Zoltán közéleti aktivista egy kis vasútmodellt vitt a miniszter „luxuskastélyához”. „Lázár nemrég >kivételes államférfinek< nevezte Horthy Miklóst. Szerintünk viszont, egy kivételes államférfi soha nem engedné meg, hogy honfitársai százezreit, marhavagonokban haláltáborokba vigyék” – erre kívánta emlékeztetni a marhavagon másával a politikust.

Keresztény Zoltán azt is megjegyezte, hogy csak akkor lesz összetartó, sikeres országunk, ha a közös, nemzeti tragédiáinkat közösen fogjuk gyászolni. „Egy sikeres Magyarország alapja, ha a Holokauszt, a Gulag, Trianon vagy '56 egyszerre fáj mindannyiunknak” – tette hozzá. Lázár János szeptember 3-án, a kenderesi vasútállomás átadásának ünnepélyén, a településhez kötődő Horthy Miklóst úgy jellemezte, hogy „kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona”. Erre reagálva, a budapesti főrabbi, Fröhlich Róbert Horthy antiszemita megnyilatkozásait idézte a politikusnak, de David Pressmann, budapesti amerikai nagykövet is rossz iránynak nevezte a miniszter szavait. Lázár János aztán Antall József gondolatait idézve mentegette magát. Antall valódi Horthy képéről és Lázár kijelentése mögött álló motivációkról szóló cikkünket itt olvashatják.

Forrás: hvg.hu