Márki-Zay: nem lehet Dobrev a végső győztes

HírKlikk 2021. szeptember 29. 20:50 2021. szept. 29. 20:50

A szerda esti Egyenes Beszéd (ATV) vendége volt Márki-Zay Péter, az MMM vezetője, miniszterelnök-jelölt, akit a beérkezett adatok a harmadik helyre hoztak ki a miniszterelnök-jelöltek versenyében.

Ráadásul – az akkor még budapesti adatok hiányában – úgy tűnt, hogy átlépi a 15 százalékos küszöböt is, ami feljogosítja őt a további versenyre. Ezzel együtt a politikus kijelentette: elképzelhetőnek tartja, hogy visszalép Karácsony Gergely javára, mint ahogy – állítása szerint előzetes megállapodás alapján – Karácsony is hajlandó ezt megtenni az ő javára. Ehhez pedig az kellene, hogy olyan különbség alakuljon ki a két pályázó között, ahol racionálisan nem érdemes már egymással versenyezni. Szoros „befutónál”, mondja Márki-Zay, Karácsonynak kellene beállnia mögé, nagyobb különbség esetén viszont neki kell a főpolgármestert segítenie.

Márki-Zay hangsúlyozta: Dobrev Klárát emberileg és politikai képességei alapján is alkalmasnak tartja az ország vezetésére, ugyanakkor ismételten megállapította: a ’90 előtti politika és férje, Gyurcsány Ferenc szerepe lehetetlenné teszi, hogy az össz-ellenzék számára konszenzusos jelölt legyen, éppen ezért, állítja, nem tudhatja legyőzni Orbán Viktort. Most, az előválasztás első, vitáktól sem mentes szakasza után az egységre kell törekedni, azt a személyt kell célba juttatni, aki maga mögé tudja utasítani Orbánt.

Meglátása szerint a Jobbik és a Momentum tábora sem lesz hajlandó Dobrev mögé beállni, ezért, bármennyire is rokonszenves számára a nagyszerű kampányt végigvitt DK-s jelölt, nem lehet ő a végső győztes.

Forrás: Hírklikk