Márki-Zay: Orbán megzsarolhat embereket

HírKlikk 2021. május 12. 16:06 2021. máj. 12. 16:06

Hódmezővásárhely polgármestere egészen durva dolgokat mondott a 2022-es választásokról. Kiemelte, hogy az ellenzéknek nem elég egy kis arányú győzelem. Attól tart, ha csak öt tagú többséget tud szerezni az ellenzék, akkor Orbán elővesz öt embert, akikről pornófelvételei vagy bűnügyi aktái vannak.

„Sokan kértek, hogy legyek miniszterelnök-jelölt, természetesen ez a legfontosabb alapja az indulásnak. De van empirikus magyarázat is: Hódmezővásárhely. Ott a fideszes kétharmadból úgy tudtunk ellenzéki kétharmadot csinálni, hogy nem pártoskodtunk, nem jobb- és baloldal szerint ítéltük meg az embereket, nem azt néztük, hogy lehet valamit kivenni a városból, hanem hogy miként lehet hozzátenni a magunkét. Radikálisan elutasítottuk a korrupciót, és az országban egyedülálló módon, komoly elszámoltatás is volt nálunk. Például Lázár János eddig már 22 millió forintot fizetett a vadászkastélyához vezető, ellopott önkormányzati út használata után. De 18 feljelentést is tettünk, és azokat az ügyeket ugyancsak nyilvánosságra hoztuk, amelyekben nem lehetett feljelentést tenni” – reagálta Márki-Zay Péter a Telex arra vonatkozó kérdésére, hogy miért tartja magát hiteles miniszterelnök-jelöltnek.

Hódmezővásárhely polgármestere azt is elmondta, hogy szerinte Dobrev Klára nem tudja Orbán Viktort megverni. Hangsúlyozta, hogy bárki nyeri az előválasztást, azt támogatni fogja, de saját magán kívül, csak Karácsony Gergelyt tartja olyan kompromisszumnak, akinek esélye lehet.

„Az ellenzéki pártok a Momentum kivételével úgy vannak vele, hogy a saját soraikban lévő hibákat és korrupciót jobb eltakarni, hogy a közös siker érdekében ne élezzük egymás között a feszültséget. Ez stratégiai hiba. A korrupt emberektől most kell megszabadulni, különben nem fognak nekünk bizalmat szavazni a választók 2022-ben” – vélekedett Márki-Zay, aki szóba hozta az elszámoltatást is és példaként Nagybánya polgármesterét hozta fel, akit teljes vagyonelkobzásra ítéltek, mert nem tudott elszámolni a kétszázmilliós vagyonával.

„Szerintem elég sok fideszes politikusnak van félnivalója, még úgy is, hogy a vagyonuk jelentős részéről egyelőre tudomásunk sincs” – tette hozzá.

Arra, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztást megnyerésére, vagy egyéniben Lázár János megverésére lát nagyobb esélyt, így reagált a polgármester: „esély mindkettőre van, de Lázár legyőzésére valószínűleg nagyobb”.

A polgármester elmondta, hogy nem tart attól, hogy az előválasztásba belepiszkálna a Fidesz, mert szerinte sokkal nagyobb problémát jelentene, ha csak kis többséggel nyernék meg a választást.

„A kollaborációs elméletekkel ellentétben, én inkább attól tartok, hogy ha öt tagú többsége lesz az ellenzéknek, akkor Orbán Viktor elővesz majd öt embert, akikről pornófelvételei vagy bűnügyi aktái vannak, megzsarolja ezeket az embereket, és mégis ő alakít kormányt” – fogalmazott Márki-Zay.