Mártha Imre: Paks II. egy döglött atomerőmű projekt, le kell szállni róla

HírKlikk 2021. október 14. 09:45 2021. okt. 14. 09:45

Az MVM volt vezérigazgatója, a Budapesti Közművek Zrt. jelenlegi vezérigazgatója szerint az orosz beruházó régóta nem volt képes olyan műszaki terveket letenni az asztalra, amelyek egy uniós engedélyező hatóságnak elfogadhatóak, másrészt ott lenne a lehetőség, hogy Paks I. üzemidő-hosszabbításával egyelőre ne is legyen szükség Paks II. megépítésére.

Az Indexnek adott interjúban Mártha Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy a két atomerőmű együttes működése esetén annyi áramot termelne, amennyit nem lehetne eladni még a régióban sem.

„Lassan ideje lesz megfogadni miniszterelnök úr kedvenc mondását, némileg aktualizálva: ha döglött atomerőmű projekten ülsz, szállj le róla!” – mondta Mártha Imre a Paks II. projektről.

Szeptember 29-én derült ki, hogy Orbán Viktor kilenc évre az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) élére Kádár Andreát nevezte ki, akivel meg a Portfolio készített interjút. Kádár Andrea leszögezte: „a nukleáris biztonság mindenek felett álló szempont”, és emlékeztetett rá, hogy a mostani nem az első hiánypótlás volt, a törvény pedig többször is lehetőséget biztosít ilyen elrendelésére. Arról nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy mikorra állhat termelésbe a Paks II. projekt, azt viszont megjegyezte, hogy a törvény alapján, van még idő átgondolni, hogy a Paks I. üzemidő hosszabbításával mi legyen.

Az OAH a törvényileg lehetséges utolsó napon, szeptember 30-án rendelt el hiánypótlást a Paks II. létesítési engedély-kérelménél, ami miatt Szijjártó Péter tegnap este kénytelen volt Moszkvában újra egyeztetni a pontos beruházási menetrendet a Roszatom vezérével.

A külgazdasági és külügyminiszter az út előtti videóban hangsúlyozta, hogy az OAH hiánypótlása mellett is szeretné tartani az eddigi menetrendet a kormány (2029 körüli Paks II. átadás), hogy a 2030-as uniós klímavállalásnak meg tudjon felelni az ország (és így akkorra a magyar áramtermelés 90 százaléka tiszta erőforrásból jöjjön). Ezért akarja tehát a jelek szerint addigra párhuzamosan működtetni a kormány a Paks I. és Paks II. projektet.