Martin József Péter: Orwell és Kaffka munkái közé lehetne sorolni a Szuverenitásvédelmi Hivatalt

HírKlikk 2024. október 6. 15:40 2024. okt. 6. 15:40

A szuverenitásvédelmi törvényt tavaly fogadta el a parlament, ennek nyomán januárban alakult meg a hivatal és júniusban kezdődött a vizsgálat – mondta a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a KlikkTV Mélyvíz című műsorában. Martin József Péter hozzátette, az Európai Bizottság februárban indította a kötelezettségszegési eljárást, a magyar kormány válasza azonban nem volt kielégítő a Bizottság számára, ezért egyfajta gyorsítást kér az Európai Bíróságtól, bár a törvény felfüggesztését nem kérte, pedig a szervezet ezt szorgalmazta. Ez maximum két éven belül fog megtörténni – foglalta össze azt, hogy az Európai Bíróság foglalkozik a Szuverenitásvédelmi Hivatal létjogosultságával.

Martin József Péter szerint maga a kormány szegi meg a szuverenitást napi szinten, mert részben kiárusítja az országot Kínának és Oroszországnak, és ezzel elárulja a magyar nemzeti érdekeket, részben azzal, hogy felszámolta a jogállamot. Mint mondta, három szervezet ellen folyik vizsgálat. „Mi voltunk az elsők, a második volt az Átlátszó, a harmadik egy civil szervezet a Göd-ÉRT Egyesület, ellenük pár hete indítottak vizsgálatot.” A Transparency 62 kérdést kapott, amelyek legalább az egyharmadára nincs joga rákérdezni a hivatalnak, ilyen például, hogy a magándonorokkal kötött szerződéseket adják át – mutatott rá a szervezet vezetője. „Mi nem kapunk közpénzt, az uniós támogatásokat megmutatjuk, de a magánalapítványokkal kötött szerződést nem, mert ehhez nincs köze. A privát adományozókra is vonatkozott ez a kérés, de mi ennek nem teszünk eleget, ilyet csak hatóság kérhet, és az is csak minősített esetben.”

Martin József Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy ennek még nincs vége, mert nemsokára jön majd a jelentés, amelyben a hivatal majd mindenféléket állít róluk. „Amik a közvéleményre tartozó információk, azok elérhetőek, transzparensek vagyunk.”

Ez egy abszurd hivatal

Valahol Orwell és Kaffka munkái közé sorolnám ennek a hivatalnak a működését. „Az, hogy egy III/III-as ügynök lett a kutatóintézetének vezetője, azt a kutatók nevében ki lehet kérni, mert a szó tudományos értelmében semmilyen kutatást nem végez majd. Az egész hivatal azért jött létre, hogy borsot törjön, vegzálja vagy végső esetben ellehetetlenítse azokat a szervezeteket, esetleg személyeket, amelyek és akik kritizálják a kormány politikáját vagy tevekénységét.”

Óriási pénznyelő ez a hivatal, miközben mi azért dolgozunk, hogy Magyarország egy tisztább ország legyen

Rendszerszintűvé vált a korrupció, mi azt tudjuk elérni, hogy nyilvánosságra hozzuk az ügyelteket, és e tekintetben sokat elértünk – fogalmazott Martin József Péter. „Az ilyen autokrata-hibrid rendszerben, mint Magyarország, sok mindent felszínre lehet hozni, de kevés dolog változik, azért, mert az intézményeket a kormány foglyul ejtette és alapvetően hatalompolitikai érdekeket szolgálnak, nem közérdeket.” A szakember szerint egy korrupciós ügyet terelt eddig jó irányba a kormány, ez pedig a hálapénz. „Mi évek óta mondtuk, hogy büntetőjogi tényállássá kell tenni a hálapénzt.”

Normál esetben az állam üldözi a korrupciót

Magyarország az unió legkorruptabb tagja, már második éve a Transparency International Magyarország Korrupció Érzékelési Indexén is az utolsó helyen áll. „Az unió más országaiban, a régióban is van súlyos korrupció, de ennyire központosított formában, ennyire felülről vezérelt formája a korrupciónak sehol máshol nem alakult ki.”

Magyarországon az állam vesz részt abban, hogy a közpénzekből magánvagyonok lesznek, a jogállamiság kiiktatásával. Az Integritás Hatóságot létrehozta ugyan uniós nyomásra, de a működés hatékonysága kérdéses, emellett itt van egy felhatalmazási probléma is, túlságosan kevés a jogosultsága ennek a hatóságnak. „Lehetnének hangosabbak is, de ez az egyetlen állami intézmény, amit nem tekinthetünk foglyul ejtettnek.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom