Másodfokon a Klubrádió és az Index is nyert Orbán Viktor ellen

NVZS 2024. október 8. 15:25 2024. okt. 8. 15:25

Másodfokon elutasította a bíróság Orbán Viktor sajtóhelyreigazítási keresetét a Klubrádió és az Index ellen is – tudta meg a Hírklikk. Első fokon Orbán még nyert a független rádió ellen, ez volt az egyetlen olyan bírósági győzelme első fokon, amelyet az általa szakmányban indított sajtóhelyreigazítási perekben elért. A Klubrádió fellebbezett, s ennek nyomán tartottak ma tárgyalást a rádió számára kedvező kimenetellel. A pereket egy, az osztrák szaksajtóban megjelent interjú ismertetéséért indította a kormányfő – magánszemélyként – számos független orgánum ellen. A miniszterelnök a Hírklikk ellen is indított pert, a másodfokú tárgyalása november végén lesz. 

A bíróság szerint a Klubrádió és az Index is jogszerűen szemlézte a Spar vezérigazgatójának a Lebensmittel Zeitung című osztrák lapban megjelent állításait. A bíróság szerint ugyan tényállítások is voltak a Spar vezérigazgatójának szavaiban, de mivel egy külföldi laptól átvett, közérdeklődésre számot tartó, közszereplőt érintő sajtószemléről volt szó, a médiaszolgáltató dolga mindössze az volt, hogy az elhangzottakról korrekten tudósítson, a sajtószabadsághoz fűződő joguk és kötelességük volt ezt megtenni. A médiumok ráadásul megjelentették a kormányfő narratíváját is arról, hogy amit a Spar-főnök állít, az nem igaz.

Az Orbán által beperelt lapok, illetve médiumok ügye eltérő stádiumban van. Mint ma megtudtuk, másodfokon a bíróság a Klubrádiónak adott igazat, ugyanakkor jó eséllyel Orbán nem nyugszik bele az ítéletbe és továbbmegy majd. Feltehetően így tesz az Index ellen is, hiszen újra veszített, a minta a Pécsi Stop és az Economx pere lehet, hiszen a másodfokú pervesztése után tudatta, hogy a Kúriához fordul. 

Érdekesen alakul a 24.hu ügye: a Fővárosi Ítélőtábla eljárási szabálysértés miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra utasította az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszéket. A 444 elleni első, nem neki kedvező ítéletet a kormányfő – szigorúan, mint magánszemély – megfellebbezte, s bár a másodfok előtt mégis el akart tőle állni, de ezt túl későn jelentette be, így végül a perköltséget le kellett perkálnia. 

Az RTL.hu ellen két per is folyamatban van, az egyik október 17-én lesz tanácsülés keretében, míg a másik RTL-es per október 24-én. A Magyar Narancs internetes oldalának szerkesztősége ellen indított per tárgyalását október 17-én tartják. 

A Hírklikk sem úszta meg: „Orbán megpróbálta beprotezsálni befektetőként egy rokonát a Sparba” címmel március 17-én jelent meg az ominózus cikkünk. Ennek alapja Hans Reischnek, a Spar Austria csoport vezérigazgatójának az osztrák élelmiszeripari szaklapban, a Lebensmittel Zeitung-ban megjelent nyilatkozata volt. Abban olyan értesülésekről számolt be, hogyan próbálják magyar kormányzati nyomásra megszerezni a SPAR érdekeltségeit Magyarországon. A SPAR vezetője úgy fogalmazott: arra, hogy Orbán Viktor különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, a csoport úgy reagált, hogy egyrészt feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezéseket hajtott végre. (A témáról többször is írtunk még, mégpedig a VSquare értesülései alapján. Ezeket a cikkeket itt és itt is lehet olvasni.)

Első fokon Orbán ellenünk is veszített, de fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla november 26.-ára tűzte ki ennek a sajtó-helyreigazítási pernek a másodfokú tárgyalását.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom