Maszk-mizéria

HírKlikk 2020. április 6. 17:00 2020. ápr. 6. 17:00

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: Magyarország százezer maszkkal és ötezer védőruházattal járult hozzá a világjárvánnyal szembeni macedón védekezéshez, ennyi maszkot kapott Észak-Macedónia.

Szerbia hétfőn kétszázezer védőmaszkot és tízezer védőruhát kapott Magyarországtól az új típusú koronavírus-járvány elleni harchoz – közölte Jadranka Joksimovic európai integrációs miniszter. Hozzátette, jelenleg a világpiacon nagyon nehéz bármilyen egészségügyi felszereléshez hozzájutni, ezért a kézzelfogható segítség a legjobbkor jött Szerbiának Magyarországtól.

Egy horvát lap információja szerint, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium 100.000 darab védőmaszkot és 5000 védőruházatot adományozott Horvátországnak a korona-vírus járvány elleni küzdelemhez az elmúlt napokban. A szállítmány vezetője – a lap szerint – az adományozó – a járműveket kísérő – a Zágrábi Magyar Nagykövetség harmad titkára, Riczkó Márk Botond volt. Megjegyzi még a horvát lap, hogy a magyar kormány megismételte, mit is jelent a szomszédokkal való szolidaritás, a segítségnyújtás formájában, amikor a leginkább szükség van rá.

A hivatalos indoklás szerint, Magyarország azért tud segíteni más országoknak, mert vásárolt egy maszkok gyártására alkalmas gyártósort Kínától, és hamarosan elkezdődik az egészségügyi maszkok sorozatgyártása. 

„Mi, magyarok, felelős szomszédságpolitikát folytatunk, ennek keretében Szlovéniának, Horvátországnak, Szerbiának és most Észak-Macedóniának nyújtunk ilyen jellegű segítséget" – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter, aki elmondta: „ha ezek az országok legyengülnek a szó szoros és átvitt értelmében is, akkor a védekezési kapacitásuk is gyengébb lesz, és ha jön egy nagy, illegális migrációs nyomás, aminek sajnos megvan az esélye, akkor ez az ország nem tud annak ellenállni, nem tudja megállítani a migrációs nyomást, és nekünk, magyaroknak az az érdekünk, hogy minél délebbre legyen a migrációs nyomással szembeni hatékony védekezés vonala" – mondta a miniszter.

Szép-szép a nemzetközi szolidaritás, de nem kellene előbb azokra a vidéki önkormányzatokra gondolni, amelyek még mindig nem jutottak ingyenesen az elengedhetetlen védőmaszkokhoz az államtól, és saját költségükön kell, hogy legyártassák azokat textilgyártással foglalkozó helyi vállalkozókkal?